Treba li startupu CRM?

Treba li maloj tvrtki CRM? Definirajmo prvo što je to točno Customer Relationship Management. Najlakše je objasniti na primjeru: svaki put kada kontaktirate  kupca ili potencijalnog kupca, pokušavate saznati što više informacija o njemu (kontakti, njegovi partneri, njegovo primarno tržište itd.).

Što više znate o svom klijentu, bolje mu možete plasirati svoj proizvod ili uslugu na krajnje personaliziran način. Sve informacije povezane s kupcem možete filtrirati i složiti u izvještaj koji odgovara vašim trenutnim  potrebama. Softver koji vam to poput čarobnjaka omogućava u samo nekoliko poteza mišem se zove CRM.

Dakle, CRM je kombinacija strategije, metode i najbolje prakse za prikupljanje ovih informacija i organizacija na pristupačan način.

Vratimo se na pitanje “Trebaju li male tvrtke trebaju Customer Relationship Management (CRM)?“. Odgovor je definitivno: “Da!“, jer se sada više nego ikada, moramo natjecati s velikim tvrtkama. Jedna od velikih prednosti koju mala poduzeća imaju u odnosu na veća  je osobni odnos koji možemo / trebamo (i moramo!) graditi s našim klijentima. (pogledajte ovaj krataki video kako bi vam neke stvari postale jasnije :P)

 

Kupci sve češće očekuju  da budu tretirani na osobnom nivou, u “stvarnom životu” i on-line. Uzmimo primjer newslettera, klijenta ćete sigurno više zainteresirati za sadržaj istog ukoliko mu se obratitie imenom i prezimenom, negoli da pismo započnete s generičkim “Dragi kupče”.

Onog trenutka kada otvorite i imate svoju prvu korisničku interakciju trebate nekakav sustav koji može pratiti podatke o klijentu koji su relevantni za vaše poslovanje.

Dobar CRM sustav nam može u tome pomoći, čak i običan Microsoft Outlook možete koristiti  kao jednostavan CRM, i u potpunosti  kontrolirati vaš prodajni proces.

Veliki broj poduzetnika vidi CRM kao trošak. Ali, ako se pravilno postavite, CRM sustav vam može pomoći da podignete vaše poslovanje na višu razinu

Ali to ne mora biti baš tako …

Open Source / iliti besplatni / CRM sustavi

Open-source softver nije za tvrtke koje žele out-of-the-box kompletne aplikacije, ali ima smisla za male tvrtke koje se mogu prilagoditi svakom vidu osnovne funkcionalnosti koji nam open-source CRM nudi.

CRM kupci imaju vrlo malo izbora, a da to nije open-source aplikacija. CRM tržištem dominiraju veliki igrači kao što su Oracle Corp i SAP, a open-source model je možda najlakši način za tvrtku da ga  uvede u svoj poslovni proces.

Open-source CRM programi se svakodnevno razvijaju. Gotovo da na dnevnoj bazi netko negdje u svijetu izbaci svoju inačicu istog; SourceForge Inc navodi 369 aktivnih open-source CRM programa koji imaju više od 10 stalnih klijenata.
Sljedećih deset open-source CRM rješenja su na vrhu popisa:

  1. SugarCRM Inc.
  2. SplendidCRM Software Inc.
  3. CentricCRM
  4. Hipergate
  5. Compiere Inc.
  6. Vtiger CRM
  7. CentraView Inc.
  8. XRMS CRM
  9. Cream CRM
  10. Tustena CRM

Poduzetnici trebaju uskladiti svoje ciljeve u odosima s kupcima s dugoročnim operativnim ciljevima svoje tvrtke, a male se tvrtke nikako ne bi trebale usredotočiti samo na svoje sadašnje potrebe. CRM vam sa svojim mogućnostima (Lead, Opportunity, Planning, Call, Email, itd.)  itekako može pomoći u tome, tako da vam od srca savjetujem da instalirate neki od gore navedenih besplatnih sustava i dobijete kompletnu perspektivu nad vašom (malom?) prodajnom mrežom.

Ukoliko poželite CRM rješenje ekipa iz tvrtke BetaWare d.o.o. vam može brzo i efikasno integrirati isto.

cheers!

 

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.