Uspjeh – Be SMART

Da biste postigli uspjeh u poslovnom i privatnom životu, prva stvar koju morate definirati je jasno postavljanje ciljeva koje želite ostvariti. Napoleon Hill je jednom rekao: “Postoji jedna karakteristika koju morate imati da biste bili pobjednik, a to je određivanje konačnog cilja, spoznaja o onome što želite i velika želja da to ostvarite.”

Uspjeh je sazdan od ciljeva (Anonimus)
Svi uspješni ljudi su ciljno orijentirani. Znaju što žele i svakodnevno se fokusiraju da to i postignu. Zbog toga je neophodno da postavite JASAN cilj koji će vas vući naprijed. Taj cilj morate duboko u sebi osjetiti, mora vas nositi svom svojom energijom, svom svojom strašću, inteligencijom, osjećajima, morate živjeti za njega.  Ciljevi nisu sudbina, oni su jasan smjer kretanja. Ciljevi ne definiraju budućnost, oni ju stvaraju, oni određuju ono što ćete postići u vremenskom intervalu.  Zapamtite, sve što danas radite, reflektirat će se na vas u budućnosti. Možda neke stvari nemaju baš previše smisla danas, ali će svakako pomoći vašem budućem ja (primjer je dodatno školovanje – možda trenutni posao ne zahtjeva veći stupanj obrazovanja, ali u budućnosti ćete možda propustiti napredovanje u karijeri ako ga nemate).
Postavite si nekoliko bitnih pitanja i pokušajte odgovoriti na njih: što je krajnji cilj u vašoj karijeri? Je li ispravno raditi bez cilja? Je li vaša obaveza da imate ciljeve u životu i poslu? Ako si jasno ne zapišete što želite i što želite postići za godinu, za pet godina (popularna “petoljetka”) uvijek ćete lutati i nećete znati što je smisao vašeg života i posla. Zapamtite i ovo: i najsporija osoba, ako ne izgubi iz vida svoj cilj, ide brže od one koja luta bez cilja.

Uspjeh – pravilni iskorak

Često smo u životu čuli ili sami izgovorili rečenicu: „Ali stvarno ne znam kako da započnem, pretežak je put!“ Definitivno bih se složio s tim, no također, druga često spominjana fraza jest: „I najdulji put počinje prvim korakom.“ Dakle, pitanje se postavlja koji je to prvi korak i kako ga napraviti?

Trebamo pravilno postaviti ciljeve jer su ciljevi izuzetno snažni motivatori našeg ponašanja. Što to znači? Ako ne znamo gdje želimo biti, naš cilj će nam vrlo brzo izmaknuti. Nebrojeno puta odredili smo si ciljeve poput: „pronaći ću bolji posao“, „završit ću tečaj stranog jezika“, „više ću se truditi na radnom mjestu“, „bolje ću se ponašati u društvu“ ili „postat ću bolji programer“… Svi ovi (relativno postavljeni) ciljevi imaju nešto zajedničko, a to je da su to u biti naše želje. To nisu jasno postavljeni ciljevi, nego su odraz naše okoline koja ima razna očekivanja od nas.  Pravilno postavljeni ciljevi moraju ispunjavati SMART kriterije:

 • S – specific/specifičan
 • M – measurable/mjerljiv
 • A – attainable/dohvatljiv
 • R – realistic/realan ili osobno važan
 • T – time bound/vremenski ograničen

Kada postavljamo ciljeve, iznimno je važno da naši ciljevi budu što specifičniji.  Pri tom početnom koraku vrlo lako možemo pogriješiti ako se cilj ne postavi jasno, nego previše opširno i neprecizno.  Ako si primjerice za cilj postavimo “na poslu ću dati sve od sebe”, vrlo lako ćemo “odlutati” u dostizanju tog cilja. Pravilno bi bilo da odredimo malo uži segment našeg cilja pri kojem ćemo moći mjeriti jesmo li ostvarili taj cilj ili ne. Na primjer: “na poslu ću danas odraditi osim standardnog posla koji imam na projektu još i dva prijedloga dizajna za klijenta”.

Na ovaj način znamo gdje se trenutno nalazimo tj. koliko smo upješni u ostvarenju našega cilja, samim time naša motivacija raste, a ostvarenje cilja čini se dohvatljivije.

Sljedeći korak jest postaviti naš cilj da nam bude dohvatljiv i osobno važan (čitaj: da nas bode u oči svaki dan, svaku večer, svako jutro, prva stvar kad se probudite i zadnja stvar kad idete spavati). Stoga, ciljeve postavljamo na početku naših aktivnosti te po mogućnosti u dogovoru s drugom osobom kako bismo bili što objektivniji. Nema puno smisla postaviti cilj koji nikako ne možemo ostvariti i koji nam nije osobno važan, no također nema niti smisla postaviti cilj koji nam nije dovoljno izazovan da nas motivira njegovo ispunjenje (pročitajte prošli blog o samomotivaciji).

Zadnja stvar koju trebate napraviti  jest postaviti  cilj u vremenski okvir, zadati si realno vrijeme u kojemu ćemo ga ispuniti. Kada to vrijeme istekne, na red dolazi evaluacija odnosno sagledavanje jesmo li ostvarili cilj. Ako je odgovor pozitivan tada se prisjetimo što smo radili dobro i nastavljamo dalje, ali ovaj puta još bolje. No, ako je odgovor negativan, tada trebamo sagledati u čemu smo griješili te moderirati način ispunjenja cilja. Evaluacija je korak  koji ne smijemo preskočiti jer na temelju te procjene planiramo svoj daljnji put i zadajemo svoje nove, pravilno postavljene ciljeve. Vjerujte mi da čak i ako ne ostvarite ciljeve (zbog stvari na koje niste mogli utjecati), znat ćete da u buduće trebate ukalkulirati i faktor rizika od više sile (Vis Major).

Moram napomenuti (ovo je stvarno iz osobnog iskustva) da si ne namećete prevelike ciljeve u kratkom vremenskom intervalu jer ćete postići suprotan učinak. Postat ćete rob vlastitih ambicija koje će, ako ih ne ostvarite, dovesti do frustracije. Također, ako si nametnete previše paralelnih ciljeva u isto vrijeme (posao, obitelj, rad na sebi), također vas (ako ih ostvarite) može dovesti do emocionalne praznine te ćete si postavljat sve veće i veće ciljeve u kraćim rokovima pokušavajući dokazat sebi (i ostalima) da to možete. Ovo vas također može dovesti do emocinalne praznine. So, be careful….

Osnovni sastojci uspjeha

Osobno, još uvijek nisam svjestan svog uspjeha, čak mislim da sam izrazito neuspješan u raznim područijima svog života. Iako me okolina uvjerava da sam uspješan, da sam dosta toga postigao, ni sam ne znam iz kojeg razloga nisam mogao osvjestiti taj dio sebe, SVE DOK nisam zapisao proteklih pet godina svog života na papir. Ispalo je sasvim slučajno, netko me je tražio da napišem nekoliko rečenica o mojih proteklih pet godina života. Kada sam zapisao i ponovno to pročitao u trenutku sam osjetio blagi val sreće i zadovoljstva. Izgledalo je otprilike ovako:

lana1

Odgovor

lana2

Možda nekom ovo nije impresivno, možda je uobičajeno, ali meni je u tom trenutku bilo jasno gdje sam potrošio zadnjih deset godina života. Osjećao sam se ispunjeno, realizirano čak pomalo i ponosno. Dakle, mislim da je potrebno s vremena na vrijeme napraviti mali rezime života i vidjeti što ste to stvarno ostvarili i na što možete biti ponosni.

Sve u svemu moj zaključak je da je percipiranje pojma “uspjeh” stvar okoline, jer nekim ljudima je i dolazak na posao na vrijeme uspjeh…

A kako drugi percipiraju uspjeh?

 • Albert Einstein
  • “Ako je A uspjeh u životu, onda je A jednako x plus y plus z. X je rad, y je igra, z je držanje jezika za zubima.”
 • Bill Cosby
  • “Ne znam ključ za uspjeh, ali ključ za neuspjeh je kada pokušavamo svakoga zadovoljiti.”
 • Francis Bacon
  • “Niko ne uspijeva tako brzo kao onaj koji se koristi tuđom greškom.”
 • Mark Twain
  • “Budimo zahvalni budalama. Da ih nije bilo, mi ostali ne bismo uspjeli.”
  • “Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije.”

Ostale citate možete pronaći ovdje.

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.