Ubrzano cvjetanje

Smanjite početne troškove prilikom stvaranja tvrtke. Glavna pogreška koju novi poduzetnici rade je da pokušavaju sve napraviti ispočetka. Možete biti sigurni da sve što radite je netko već napravio i to bolje. Vjerojatno neće izgledati identično, ali ćete imati 80% istih dodirnih točaka.

Najbrži i najjednostavniji način da vaše poslovanje počne cvasti je da nađete uspješnu tvrtku koja se bavi sličnim poslom i  vrlo je uspješna u tome što radi, a vi možete samo iskopirati i primjeniti njihov poslovni model.
Još jedan od velikih problema novih poduzetnika je taj da razmišljaju kao da su zaposlenici u tvrtki, a ne kao poduzetnici. To znači da moraju raditi pametnije, a ne teže, npr. novi će poduzetnici pokušati sami napraviti svoj logotip i na to će potrošiti i po nekoliko dana, mjesto da unajme freelancera koji bi to napravio za sitne novce dok se poduzetnik usmjerava na organiziranje stvari koje su mu u početku bitnije, kao što su:

  • dizajniranje brošura i marketinškog materijala (ovo čak možete kupiti  za par dolara s nekih template webstranica (http://graphicriver.net/)
  • izrada webstranice (koristite Open Source CMS-ove, koje u sebi imaju hrpe predložaka, za start poslovanja ovo je i više nego dovoljno)
  • postavljanje “korporativne e-mail adrese” i fizičke adrese, dizajniranje memoranduma, posjetnica…
  • kupovina opreme (jedan PC ili MAC s internet vezom su i više nego dovoljni za početak)
  • istraživanje tržišta
  • pronalaženje kupaca putem telefonskih ili e-mail upita

Ove aktivnosti ne stvaraju novac, ali troše dosta vremena i možete ih delegirati nekome tko vam želi pomoći (obitelj, prijatelji, studenti, asistenti), dok se vi bavite važnijim stvarima kao npr. stvaranjem novca 😉

Marketing

To je još jedan kotač kojeg stvarno nema potrebe ponovno izmišljati. Marketing ne mora biti vaš primarni element (ipak bi to trebao biti vaš posao), ali je jedan od najvažnijih elemenata vašeg poslovanja.  Ukoliko u startu ne pronađete dobar marketinški model (s najmanje novca do najviše uspjeha) mogli bi zapeti u “vakumu” u kojem vam troškovi rastu, a prihodi stagniraju, što bi na kraju značilo da ćete zatvoriti tvrtku s dugovima oko vrata.

Kao što sam gore spomenuo najbrži i najjednostavniji način je da pronađete tvrtku slične djelatnosti kao vaša i da jednostavno napravite copy / paste njihove kampanje, ali da ju reciklirate prema sebi i tako napravite unikatnom. To možete napraviti tako da se prijavite na njihov newsletter, pratite ih na twitteru i facebooku te lagano špijunirate i u učite na njihovim greškama. Koristite i društvene mreže, postavljajte im pitanja za sve što vam nije jasno, a njihovi dragi community manageri će vam kao kakve babe ionako sve izbrbljati 😉
Ukoliko vam se konkurencija bavi prodajom, kupite neki proizvod  i promatrajte kako će konkurencija pokušati da vas kao klijenta ponovno dovede k sebi.
Ovo su samo neke jednostavne strategije koje možete besplatno napraviti  i koje mogu pomoći u startu vašem poslovanju.

Da skratimo…

  • Pronaći već izmišljeno ili napravljeno, zatim implementirati isto. Nemojte ponovno izmišljati kotač.
  • Početi razmišljati kao poduzetnik, ne kao zaposlenik.
  • Iskopirati modele poslovanja i procese od drugih koji su već uspjeli. Oni su već napravili dosta pogrešaka koje vi ne morate ponavljati.

Ukoliko uspijete primjeniti ove strategije, imat ćete zapanjujući uzlet u poslovanju i uskoro ćete početi žeti plodove svog delegiranja ;).  Pretpostavljam da je vaše potencijalno tržište internet, kao što znate i sami na internetu se svakih 60 sekundi dogodi više stvari nego prije 20 godina u jednoj godini. Ova zgodna infografika odlično dizajnirana i vrlo informativna može vam pokazati činjenice i statistike koje mogu biti upotrebljene u vašoj tek nastaloj firmi. Moja je preporuka da iskoristite ove društvene servise za reklamiranje vaših usluga i prozivoda. Pogledajte:

Infografika je preuzeta s: http://cdn.infographicsarchive.com/wp-content/uploads/2011/06/60seconds.jpg

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.