Stvari koje biste trebali napraviti prije kraja godine

Prije prepuštanju blagdanima i produženim vikendima u kojima ćete se družiti s obitelji, rodbinom i prijateljima svakako završite sve “repove” koji vam se povlače kroz godinu. Za početak vam savjetujem da još do kraja tjedna (definitivno prije ponedjeljka) pošaljete čestitke poslovnim partnerima da im zahvalite za uspješnu poslovnu godinu i poželite uspješnu suradnju (naravno s vama) u sljedećoj 2013. godini.

Osim toga svakako napravite još i ovo:

Sredite poslovne knjige

Najbolje da vam vaš knjigovođa izvuče kartice kupaca i dobavljača. Te informacije sažmite u jedan excelov dokument. Kad podvučete crtu, znat ćete kako ste poslovali (ovo je samo orijentacijski  jer se završni račun radi do kraja 2. mjeseca).  Bez obzira da li se poslovanje “crveni” ili “zeleni”  budite sretni da ste uspjeli opstati na površini u ovim turbulentnim vremenima.
Ako ste u crvenom, konktaktirajte dužnike, probajte im lijepo objasniti da ne živite od zraka te da i vi morate platiti porez. Znam da su i oni u sličnoj situaciji, ali jednostavno im pokažite da nemate alternativu i da želite završiti poslovanje barem na  pozitivnoj 0.
Ako ne možete lijepo doći do svog novca, konktaktiratje odvjetnika da složi ovršni prijedlog. U većini smo se slučajeva  mi tako uspjeli naplatiti ;).

Napravite “poreznu” strategiju

Još nije kasno da se navuku poneki troškovi do kraja godine kako bi se smanjio porez na dobit. Za one koji nisu u sustavu PDV-a možda da sada fakturirate neku uslugu koju ćete odraditi tek sljedeće godine kada uđete u sustav? Možda nekakva investicija u opremu? Na nekoliko smo projekata prije migracije k-informatike u BetaWare dok nismo bili u sustavu PDV-a (2010. god.) fakturirali usluge koje smo tek  2011. god. isporučili.  Razmislite svakako i da isplatite božićnice, do 2500,00 kn je neoporezivo, bolje je razveseliti djelatnike nego plaćati porez na dobit (ovo vrijedi samo ako imate obrt).

piggy-bank

Izgladite poslovne nesuglasice

Ako ste nekome učinili nepravdu u poslovnom svijetu, probajte to izgladiti prije kraja godine. Blagdani su idealno vrijeme za to. Božična čestitka, na kojoj će još pisati “Oprosti, jebiga, takva je bila situacija…” sigurno neće naškoditi. Vi ćete se bolje osjećati, a vjerujem i ljudi kojima ste ju uputili. Uostalom, barem ćete si umiriti savjest i otvoriti put za možda boljom poslovnom suradnjom u 2013.

Planovi za buducnost

Svakako probajte napraviti poslovni plan za sljedeću godinu u koji možete unijeti potencijalne partnere, poslovne prilike ili kupce koje ćete konktaktirati zbog novog proizvoda. Planiranje je pola posla, pa tako fino otvorite (opet) excel i zapišite tvrtke kojima možete ponuditi svoje usluge ili proizvode. Probajte se posavjetovati unutar tvrtke s vašim zaposlenicima kako oni vide radnu situaciju. Možda će se iz neobaveznog razgovora izroditi nova poslovna ideja.
Osim ovoga, svakako pokušajte posložiti svoje poslovanje tako da imate što manje troškova (rezanjem mobilnih tarifa, promjena operatera, korištenje skype-a umjesto odlazaka kod klijenata), a što veću dobit. SaaS model je za ovo najbolji primjer.

Postavite jasne ciljeve

Postavljanje jasnih ciljeva i ambicija , to stvarno savršeno zvuči (kad čujete da to netko drugi radi).  No kad to trebate primjeniti na sebi, stvari postanu komplicirane. Najlakše je smišljati izgovore zašto niste ostvarili ciljeve od prošle nove godine. Ukoliko ste si zadali ambiciju da ćete do 2014. godine postati novi ultra-mega-popularan startup, nemojte se razočarati kad to ne ispunite, jer to ne ovisi samo o vama. Zadajte si ciljeve koji ISKLJUČIVO ovise o vama, moj cilj za sljedeću godinu bio bi povećanje tima za još 2 čovjeka i povećanje prodaje za 25%. Ako to uspijem ostvariti, bit ću jako sretan 🙂

Umrezavanje, umrezavanje i samo umrezavanje

Vrlo često, umrežavanje i promoviranje vaše tvrtke padne na zadnje mjesto na ljestvici vaše pozornosti ili još gore, ispadne totalno iz fokusa. Ako želite da vam tvrtka bude prepoznatljiva i ako želite privući nove kupce važno je da promovirate svoju tvrtku kroz mrežu poslovnih veza. Dakle, posjećujte After Work Party-e, događaje gdje se skuplja IT Community u vašem mjestu, edukacije i sl.

Vikend je za ucenje

Vjerujem da ćete u plan za sljedeću godinu “ukalkulirati” i neki vikend za izučavanje novih tehnologija koje vam sigurno mogu pomoći prilikom osvajanja novih klijenata. Ako ne znate gdje pronaći besplatne on-line tečajeve pratite našu Facebook stranicu. Svakog ćemo vikenda za vas vrijedno rudariti besplatne tečajeve  kojima možete poboljšati svoje znanje.

Motivacija

Iskoristite praznike  za gledanje motivacijskih filmova i čitanje motivacijskih knjiga. 🙂 Svakako “skočite” do gradske knjižnice i posudite knjige s tematikom Apple-a, Steve Jobsa, Microsofta i sličnih velikih kompanija. Osim što su čitljivo štivo, možda vam padne na pamet i neka ideja dok budete čitali. Ako se odlučite za film, svakako pogledajte The Secret, evo kratak isječak:

The Secret (Tajna)

Zadnje i najvaznije

Preživjeti 21.12.2012. Ako vam to pođe za rukom, vjerujte mi poslovna 2013. će vam sigurno krenuti na bolje. Zar sumnjate da su se možda Maje zeznule? Ja nimalo…. Za Solarnu baklju koristiti ću Ray Ban naočale, za Nibiru imam obližnji Baranjski vinski podrum. U slučaju nuklearnog rata neću izlaziti van (pa tako sam i Černobil preživio 🙂 ). Sretni blagdani 🙂

 

 

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.