Stres – na rubu

Ovaj blog već dulje vrijeme želim napisati jer odražava moje stanje zadnjih nekoliko godina, a pogotovo zadnjih mjeseci. Iako se u našoj okolini svaka bolest doživljava kao slabost i sramota, ja ne mislim tako. Svijet u kojem živimo je toliko nezdrav da je pravo čudo da još uvijek funkcioniramo (polu)normalno kao ljudska bića. Zbog toga moramo javno detektirati problem te se suočiti s njim na primjeran način.

Stres je uobičajena pojava na svakom poslu. Postao  je naša svakodnevica i gotovo ne poznajem niti jednu osobu koja nije izložena prekomjernom stresu za vrijeme radnog vremena. Ipak, mislim da se poduzetnici nose s najviše stresa prilikom svog radnog dana jer oni nemaju radno vrijeme, tj. radno vrijeme im počinje čim otvore oči kad se probude, a završava kao zadnja misao prije spavanja.Uzrok stresa danas možete pronaći bilo gdje, a među najvećima su (barem meni): država, klijenti, izvještaji, zaposlenici, e-mailovi, partnerski odnosi, nedovoljno projekata / previše projekata, loša naplata itd…

Kada sam pokrenuo startup tvrtku nisam mogao ni zamisliti što bi me sve moglo očekivati i uopće nisam bio pripremljen za nošenje s tolikom količinom stresa. U početku je on bio manji, no kako smo kao tvrtka rasli, tako se povećavala i količina stresa s kojom sam se nosio. Stres je također jedan od puteva prema većim problemima kao što su depresija, maligna oboljenja,  koronarne bolesti itd…

Taj ogromni (svakodnevni) stres je polako počeo utjecati na mene, paralelno sam ga prenio na zaposlenike (koliko god sam ga pokušavao sakriti) te na vlastitu kreativnost, a samim tim i na poslovanje.

Stres ima izravan utjecaj na produktivnost. Uočio sam da sam daleko manje produktivan kada sam pod stresom. On mi je direktno uzrokovao da mi se kotačići u mozgu dosta sporije vrte. Imao sam osjećaj da se svaki zadatak koji moram obaviti (koliko god mali bio) čini kao ogromna planina koju ne mogu na jednostavan način pregaziti.

To nam se može činiti zato jer stres uzrokuje i fizičku bol (u mom slučaju ubrzani rad srca, probadanje u prsima i glavobolju).  Tome uopće nije pomoglo što sam prvi slobodan vikend ove godine imao u listopadu (znači, da nisam išao raditi u ured), niti što sam bio svega četiri dana ove godine na godišnjem odmoru.

Kad ste poduzetnik, najteže je unutar glave instalirati “(Fuck) Off” dugme koje ćete pritisnuti u 17:00 h  radnim danom, ili petkom u 16:00 h, jer problemi ne prestaju postojati nakon 17:00 h. Oni su tu i treba ih se promptno rješavati.

Kako je moj stres već prerastao u akutni, a bol se u tolikoj mjeri povećala, potražio sam savjet liječnika. Njima je to vrlo jednostavan problem kojeg rješavaju s “hrpom” lijekova koji vam u biti ne pomažu. U konkretnim slučaju prepisali su mi Helex 3×2 dnevno da se kao “smirim”. Ono što mi nisu rekli je to da, kada uzmem helex, mozak mi postane žvaka. Istina, budem smiren, ali produktivnost, mašta, kreativnost i sve ostalo umre. Dakle, to nije bilo rješenje.

Budući da moj problem nije prolazio, razgovarao sam s drugim poduzetnicima kako oni rješavaju svoj stres. Neki su mi savjetovali da kad osjetim pritisak popijem nešto “kratko”. Bilo bi to super da je to jedan  ili dva puta mjesečno. Ali ne mogu si dopustiti da budem pijan svaki dan, a niti da postanem alkoholičar – ovisnik.

Kako sam dalje istraživao što i kako napraviti za sebe (a samim tim i za firmu), odlučio sam si reducirati stres i napraviti što više prostora u danu za sebe.

Kako sam smanjio stres

 1. Ne gledanje e-mailova poslije 17:00 h – iako sam jedan od freekova koji obožavaju tehnologiju i da su apsolutno uvijek povezani, te da su dostupni 24/7/365 shvatio sam da je ovo najveće zlo koje se desilo poslije kuge. Onaj tko vam šalje e-mail u vezi posla NE OČEKUJE da mu odgovorite prije ujutro, jer da očekuje, poslao bi ga za VRIJEME RADNOG VREMENA! Ne morate čitati kritike, poslovne prijedloge i sve ostalo u vaše vrijeme kada se trebate opustiti sa svojom obitelji, kada trebate raditi nešto za SEBE!
 2. Fokusirajte se na stvarne ljude – koliko puta vam se desilo da ste se probudili u subotu ujutro s cijelim vikendom pred vama koji ste trebali provesti s prijateljima i obitelji, a vi ste za vrijeme jutarnje kave samo malkice pogledali e-mail? Naravno da ste vidjeli 5 sranja za koja ste mislili da će svijet stati ako ih smjesta ne rješavate. Svakome od nas se u tom trenutku desilo da nam se u podsvijest ugradi mali vrag koji nam uništi cijeli vikend.
  Sav optimizam i sreća jednostavno nestanu, a vi ste ponovno u mislima na poslu i jedva čekate da odletite u ured ili sjednete za laptop kako bi riješili sranja koja su došla u petak u pet popodne.
  Jednostavno rješenje za ovaj problem je da NE GLEDATE email (ajde, budite karakteri pa ne pogledajte, ja se još uvijek borim s tim). Ako imate problema sa samokontrolom, možete instalirati jedan mali plugin za svoj Gmail koji sprečava nove emailove da “slete” u vaš sandučić.
  Taj zgodan plugin se zove Inbox Pause for Gmail. Zgodno je i to što se s ovim pluginom ne mogu provjeravati e-mailovi na vašem smartphone uređaju, te se time ostavlja prostor za vaše slobodno vrijeme.
 3. Klonite se poroka – pod ovim mislim da se klonite bilo kakvih tableta koje vam liječnici prepisuju. Svaka tableta ima dugoročne posljedice i stvara ovisnost. Po meni su, iskreno, doktori prodavači smrti. Oni vam ne pomažu da se izliječite, nego vam zavaraju um te vas navuku na još veće zlo. Klonite se također i alkohola i prekomjernih količina kave. Alkohol će vam dati lažni osjećaj da ste nepobjedivi a paralelno će vas uništavati.
 4. Vitamini, prehrana i vježbanje –  znam da ovo zvuči kao klišej, ali meni je stvarno pomoglo. Prije nekoliko godina sam iz zdravstvenih razloga polagano promijenio način prehrane. Umjesto da jedem meso tri puta na dan, počeo sam ubacivati velike količine povrća i voća. Voće i povrće kao izvori vitamina koji su neophodni našem tijelu u borbi protiv stresa. Ako vam i to nije dovoljno, preporučujem vam uzimanje magnezija.
  • Magnezij je prijeko potreban za osjećaj unutarnjeg mira jer je najučinkovitija tvar protiv stresa, a djeluje brže od bilo koje vježbe opuštanja. U kratkom roku smiruje ubrzan središnji živčani sustav jer ublažava prijenos stresom uvjetovanih živčanih impulsa, a posljedica je smirenost. Više o njemu pročitajte ovdje)
  • B vitamin koji je esencijalan za kvalitetno funkcioniranje mozga, zovu ga još i vitaminom morala. Nakon nakupljenog stresa, ovaj vitamin je odgovoran za veću koncentraciju i mentalnu bistroću. Više o njemu pročitajte ovdje.
  • Vježbanje / kretanje – tjelesna aktivnost oslobađa endorfin, hormon koji stvara osjećaj sreće i euforije. Istraživanja su pokazala da vježbanje čak može ublažiti simptome kliničke depresije te se preporučuje osobama koje pate od anksioznosti. U nekim slučajevima vježbanje djeluje kao antidepresiv, a samo 30 minuta vježbanja nekoliko puta tjedno može popraviti raspoloženje.

Don’t worry, be happy

Superheroji

Stres je dio života, a naročito dio poslovanja tvrtke. Zapamtite, svijet se neće prestati okretati ako “ukradete” malo vremena za sebe. Niste superheroj. Ljudi vas neće više cijeniti ako im odgovarate u petak u 22:00 h kad su se oni smislili da vam šalju mejl. Ovim ćete napraviti samo kontra efekt i doslovno ćete im reći da vi nemate privatni život i da vas mogu jebat kad god stignu tj. kad god im se prohtije. Također, zapamtite da ste i vi samo čovjek, koji ima pravo na svoje vrijeme koje može provesti kako god želi bez obzira na svoju okolinu.
Iskreno se nadam da se nećete naći u začaranom krugu stresa, te ako ste se već našli da će vam ovi moji savjeti pomoći da ga reducirate.
Sretno 🙂

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.