Startup za “nula” kuna

Već duže vrijeme želim napisati ovaj blog, čisto da razbijem (i dokažem) predrasude da se tvrtka ne može pokrenuti za 0 kuna. Nije da ovim tekstom želim obeshrabriti buduće poduzetnike ili, ne daj Bože, potkopati njihov nadobudni duh, već samo želim upozoriti na to koliki su troškovi na godišnjoj razini, te koliko novaca morate imati kako biste se mogli baviti svojim budućim revolucionarnim proizvodom.

Želio bih također demantirati tvrdnju uglednog hrvatskog poduzetnika i poslovnog anđela da je to moguće (možda njemu jeste, iz današnje perspektive kada ima osigurane osnovne životne potrebe).

Krenimo redom, stavimo se u hipotetsku situaciju da imate između 20 i 25 godina, da ste na zadnjoj godini fakulteta i da nešto “čeprkate” po kodu ili kontemplirate s ekipom na kavi o tome kako bi bilo super-turbo-ultra-mega-kul napraviti proizvod za ……. (upišite ime proizvoda kojeg želite). Uzet ćemo također i hipotetsku situaciju da “imate” osigurane životne potrebe (i to one osnovne, kao što su hrana, mjesto za spavanje, struja i računalo) koje su vam osigurali roditelji.

Ako imate osigurane ove uvjete onda je “moguće” da imate startup za nula kuna, ali samo da napomenem, vi i dalje niste startup, vi ste samo “ekipa” koja nešto radi, nemate formalno-pravni oblik tako da se niti ne možete nazvati startup tvrtkom.

Kako biste postali formalno-pravni startup, trebate osnovati obrt, tvrtku ili prijevaru (op.a) koja se zove jednostavna tvrtka. O mom prvom startup-u sam već pisao i u tom sam članku napisao koliki su troškovi osnivanja obrta,  koje su dobre i loše strane obrta i d.o.o-a, tako da to neću sada ponavljati. E, sada kada ste postali pravna osoba, sada imate pravo da se nazovete startup-om.

Za početak vam ne treba ured, možete raditi od kuće ili u ugodnom Coworking prostoru u vašem gradu (ako postoji, to vam toplo preporučujem). Taj dio je besplatan, no ponovno bih skrenuo pozornost da tvrtka na mjesečnoj razini nešto i košta (knjigovodstvo, porezi, prirezi, razrezi, sva sila nameta za koje vam uredno stižu uplatnice). Te namete, koliko god sitni (ili krupni) bili, netko treba platiti. Osim toga, sad kad radite na svojoj ingenioznoj ideji, pretpostavljam da ćete morati putovati na sastanke s potencijalnim klijentima / investitorima.

Ti potencijalni klijenti najčešće imaju običaj da dogovore sastanak na lokacijama koje njima odgovaraju (što je i razumljivo). Put do tamo (pa čak autobus ili tramvaj) također nešto košta. Pozivanje klijenta / investitora na ručak / kavu / sastanak također nešto košta. Da, bitna stvar, niste slali poziv za kavu ili ručak po golubu pismonoši, koristili ste vjerojatno telefon ili mobitel. Nažalost i to nešto košta.

Ili možemo postaviti situaciju i ovako: vi nemate od 20 do 25 godina, imate ženu i malo dijete. Nemate vlastiti stan i nemate redovno primanje, ali imate jako dobru ideju. Znamo svi da ste spremni investirati 25 sati dnevno svog vremena za tu ideju. Znamo također da ste spremni prodati i staru polovnu ladu da osnujete obrt kako biste dobili taj formalni oblik. No ono što me muči, a što “poslovni anđeli” ne mogu shvatiti, je to da kada tražite investiciju u nju ćete ukalkulirati i minimalnu plaću od koje ćete moći kupiti “kruh i mlijeko”. Ono osnovno što će vam dati osjećaj da živite kao čovjek.

Startup | Prikupljanje novca

Startup | Prikupljanje novca

Sjećam se situacije kad sam razgovarao prije nekoliko godina s jednim tzv. “investitorom”, kada sam unutar tražene investicije stavio i svoju neto plaću od 3500,00 kn, samo da podmirim životne troškove,  rekao mi je: “Pa ne misliš valjda da ću te ja hraniti?”. O mater ti je*em pomislio sam, a 50% firme si znao tražiti, na što bih bio i pristao samo da je htio uložiti sredstva za godinu dana poslovanja firme.
Zaključimo dakle, ako imate bogate roditelje, vjerojatno ćete moći pokrenuti tvrtku za “0” kn jer nećete računati stan, hranu, internet, računalo, novi hard disk itd… kao novac. Gledat ćete na to kao “Sveta Mana” koja je pala s neba i koju nitko nije platio. Ako ste samo čovjek s idejom bez para, potrajat će jako dugo (u mom slučaju 3 godine, i bilo je poprilično mučno i teško, i svakakvi govnari su me nasanjkali) da uspijete stvoriti koliko-toliko financijsko zaleđe da možete investirati u vlastiti proizvod, otputovat u drugi grad na sastanak, platiti kavu ili ručak. Sve ostalo, je samo priča ….

P.S. pogledajte ove odlične infografike o tome kako skupiti kapital: http://neomam.com/industry/8-awesome-startup-infographics/

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.