Startup kalkulator

Svi koji su nekad krenuli u nekakav poslovni pothvat susreli su se s gomilom troškova na koje jednostavno nisu računali i za koje nisu imali predodžbu koliko u stvari iznose u ukupnom zbroju troškova na kraju godine. Zato sam kreirao ovaj jednostavni kalkulator koji vam generalno može pomoći u sagledavanju “šire slike”. Vjerujem da vam može pomoći i u smanjivanju troškova i konačnom cilju – povećavanju dobiti. Kalkulator je kreiran u MS Excelu i trebao bi biti kompatibilan na svim računalima koji ga imaju instaliranog.

>> Download kalkulatora <<

Kalkulator je podijeljen u nekoliko sheet-ova. Ideja je da prvo u sheet-ove unesete podatke o zaposlenicima, o njihovim plaćama, nakon toga rashode  pa prihode. Cash flow će vam sam reći kako financijski stojite, tj. jeste li u “zelenom” ili “crvenom”.

Sheet plaće

Prije bilo kojeg drugog sheet-a unesite podatke unutar ovoga, definirajte koja radna mjesta imate te kolike su plaće predviđene za svako radno mjesto. Time ćete dobiti “grubu” kalkulaciju rashoda za plaće, a ovaj će vam se iznos pojaviti i na sheet-u rashodi (svaki mjesec s okvirnom plaćom bit će automatski uključen u sheet-u rashodi za taj taj mjesec.)

Sheet rashodi

U sheet-u rashodi, unesite sve rashode kojih se sjetite (plaće, ured, gorivo, hosting, oprema itd…). Nakon što unesete informacije o tome koliko planirate potrošiti, vjerujem da ćete se iznenaditi s konačnim iznosom na godišnjoj razini;). Rashodi za pojedine stavke vam mogu varirati iz mjeseca u mjesec, tako da predlažem da vodite računa o njima, čisto zbog sebe, kako  biste znali gdje vam “curi” novac i gdje možete napraviti rezove.

Sheet Prihodi

Prihode sam podijelio u tri tablice (koristio sam za primjer poslovanje tvrtke BetaWare d.o.o.). Prihodi od održavanja u RH, prihodi od održavanja u tuzemstvu te prihodi od aktualnih projekata (s potpisanim ugovorima). Na kraju se nalazi jedna tablica u kojoj su pobrojani svi ti prihodi za svaki mjesec posebno, a sa strane ukupni prihodi za pojedinog klijenta koji se pri dnu kolone zbrajaju na godišnjoj razini.

Sheet Cash Flow

Najzanimljiviji sheet unutar cijelog kalkulatora. On vam doslovno prikazuje krvnu (financijsku) sliku iz mjeseca u mjesec i  pokazuje koliko ste u dobiti ili u gubitku. Na ovom vam se sheet-u točno vidi koji mjesec niste dobro poslovali te vam omogućuje da sami zavirite u taj mjesec i pogledate koje korake morate promijeniti u vašim financijama kako biste se održali iznad površine vode.

Sheet Graf

Ovaj lijepi grafikon vam može zorno pokazati koliko ste novaca zapravo zaradili, koliki su vam troškovi, a kolika dobit (naravno, ukoliko ju imate).

Dokument sam proizvoljno popunio čisto demonstracije radi, i svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna 😉

>> Download kalkulatora <<

Tko zna, možda nikne i online verzija ovog kalkulatora…

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.