RonBrown Forum | iskustva

… I tako sam bio sudionik Ron Brown Foruma. Ne, zapravo to bi bila zadnja rečenica kojom bi možda neki novinar ili PR stručnjak koji je bio na forumu mogao završiti ovaj blog. Moja priča, tj. moj blog još nije završio, iskreno se nadam da će uskoro dobiti točku na i, jako (u)skoro.

Sama organizacija foruma je bila i više nego odlična. Gosti i predavači na panelima su bili u kategoriji od zanimljivih do vrlo zanimljivih (čak poučnih). O ambijentu u kojem se forum odvijao mogu reći samo riječi hvale, sve u superlativu (osim računa na kraju 🙁 (ne znam što će mi  knjigovođa reći kad ju sutra budem molio da mi pravda račune)).  No ono što su meni bili najsvjetliji trenuci koji su zabljesnuli kroz cijeli forum su druženja / Networking. Pozitivne razmjene mišljenja, ideja, brainstorming, dobivanje (uglavnom pozitivnog ) feedbacka za vlastiti projekt je ono na čemu se i temelji ovakav event.

Networking

Eto, da nema ovakvih evenata, rijetko bih bio u prilici upoznati dečke iz Webinya, družiti se s mladim gospodinom Markom Matendom i razgovarati  o njegovom VisioBike proizvodu, te ručati s Kristinom Ercegović vlasnicom konzultantske tvrtke Zaokret (također jednom od bivših članica CRANea), koja vas ukratko može savjetovati koje informacije investitor želi čuti u prvih 30 sekundi pitch-a.

Osim lokalne ekipe, u masi će se uvijek izdvojiti VIP osobe koje, ako ih primjetite na vrijeme sigurno možete “uloviti” za kratak razgovor. Napominjem, ovaj “lov” svakako držite u granicama dobrog ukusa, jer zapamtite da svakog investitora uglavnom cimaju svakih 5 min i vjerojatno im je puna kapa toga, a poneke takve situacije su, promatrajući sa strane, bile prilično smiješne.

Paneli o poduzetnišvu i o investicijama su bili i više nego zanimljivi. Jasno je ukazano na probleme te je  zaključeno da će se raditi na tome da se dođe do rješenja. Zanimljiva je primjedba jednog svjetski poznatog investitora koji je ukazao na neučinkovitost državne administracije, preskupog državnog aparata i neučinkovitih državnih mjera za poticanje ulaganja.
No nije istaknuo samo ružne stvari, napomenuo je da je  plodno tlo za poduzetnike, kao što je u Kaliforniji ili Mumbaiu –  klima. Eto, klima nam je savršena za poduzetništvo, još samo da riješimo problem neučinkovite administracije i voila, imat ćemo novog regionalnog tigra.

LetMeDo.biz

Projekt sam na Brown-u  pitchao trima osobama, Krishna ‘Kittu’ Kolluri (New Enterprise Associates), Saši Cvetojeviću (CRANE) i Kristini Ercegović (Zaokret). Iako sam od CRANE-a dobio očekivani odgovor (nismo trenutno zainteresirani), od gosp. Kittu sam dobio oooodličan feedback, točno onakav kakav sam i očekivao. Nakon prvog sessiona (15 minuta), našli smo se još jedanput na kratko gdje mi je dao nekakve mini taskove koje trebam poslati njegovom asistentu do kraja sljedećeg tjedna i da se vidimo na Round #2 u Berlinu. Do onda… opet moram u javnosti o projektu držati jezik za zubima jer je i to jedan od uvjeta :/.

Kako to vidi “čika” Kittu, pogledajte u ovom kratkom videu:

 

Budući da smo se vraćali iz Zadra malo ranije nego smo planirali, svratili smo u Zagrebu do COREINCUBATORA i uvaženog gospodina Hameda Bangoure. Napravili smo također kratku prezentaciju, upoznavši ih s poslovnim modelom, business planom i svim ostalim :). Prošlo je i tamo očekivano.

Pecanje na vise strana

LetMeDo projekt vam je kao odlazak na pecanje, mamac (projekt), pribor (demo, prezentacija, testni klijenti, poslovni plan) su spremni, sjeli smo na idealno mjesto i čekamo… Čekamo da se uhvati prava riba koja će znati cijeniti projekt i koja će nam svojim vezama pomoći doći do tržišta. Budući da svakim danom radimo na proizvodu i na Features setovima, kad zaključimo ugovor s investitorima, proizvod će biti spreman da ODMAH izađe na tržište jer po riječima gosp. Kittu Kolluria jedini nam je problem u cijeloj priči da nas netko ne iskopira. Pa prema tome, stavljam vam samo prva tri slajda prezentacije i jedan “skrinšot” prikaza eventualne dobiti za 1. godinu poslovanja ……

Budući da je projekt  razvijen i ne “žicamo” lovu za razvoj, nije nam problem sačekati dobru priliku… Uskoro opširnije o samom pitchu u CoreIncubatoru i kod mr. Kittua 😛

P.S. mislio sam ne spomenuti jer nema nikakve veze s ovim tekstom, ali stvarno mi je zasmetalo što se ministar Maras pokupio i otišao odmah nakon pročitanog govora. Mislim, shvaćam da je jako zauzet, ali pristojno bi bilo ostati barem do kraja panela (cca 30 min?)….

P.P.S. za dio poslovnog plana sam (opet) koristio moj Startup kalkulator, u koji sam ovaj put dodao još jedan Sheet za poslovni model pa ako nekome treba ova modificirana verzija, neka javi.

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.