Raspodjela vremena

Paretov zakon ili pravilo 80/20 navodi da se 80% postignutog rezultata postiže u 20 % od ukupnog vremena tijekom projekta. Za postizanje preostalih 20 % potrebno je najviše rada.

Vilfredo Pareto je pri istraživanju o raspodjeli nacionalnog bogatstva otkrio da u Italiji oko 20% obitelji posjeduju oko 80% kapitala. To dovodi do Paretovog načela: znači da se mnogi zadatci s upotrebom od oko 20% sredstva mogu riješiti 80%. Ovo se često koristi nasumice za riješavanje raznih problema, bez da je primjenjivost u svakom slučaju dokazana. Međutim, “načelo” je dobar podsjetnik.

Primjeri

Paretov princip se može primijetiti kod mnogih – čak svakodnevnih – pitanja, 20% uloženog vremena donosi 80% rezultata. U prosječnom domaćinstvu 20% predmeta generiraju 80% troškova. U tvrtki se 80% prihoda postiže od prodaje 20% kupaca. Mnoge raspodjele u prirodi slijede matematičke zakone, a vrlo često snagu Paretove raspodijele.

 • raspodjela bogatstva
 • raspodjela vremena
 • 20% zaliha zauzima 80% skladišta
 • rashodi na projektima: 20% troškova donosi 80% zarade, a za postizanje preostalih 20% rezultata, potrebno je 80% ukupnih rashoda
 • 75% globalne trgovine se odvija između 25% ljudi
 • Pareto raspodjela se koristi u osiguravajućim drustvima i financijskoj matematici za modeliranje ekstremnih događaja (kao što su veliki gubici, velike promjene cijena dionica)

Kako bi se to moglo preslikati na startupe i poslovni svijet?

Ova raspodjela se također može primjeniti na poduzetnike i menadžment. Na primjer:

 • 80% profita tvrtke dolazi od 20% kupaca
 • 80% prigovore dolazi od 20 %  kupaca
 • 80% profita tvrtke dolazi od 20% utrošenog vremena koje radnici “potroše”
 • 80% prodaje dolazi od 20%  proizvoda
 • 80% prodaje ostvaruje 20% prodajnog osoblja (nekad i manje)

Raspodjela vremena (opet pravila)

1. Pravilo

Sada kada smo postavili neke hiptoze i prepoznali problem, možemo ga početi rješavati. Uzmite tih 20% stvari koje vam donose novac (ostvaruju rezultate) i bavite se isključivo njima. Sav fokus i pozornost usmjerite na jednu jedinu stvar koja donosi najviše novca. Na primjer, ako ste direktor, vaš posao nije da PRČKATE po kodu, nego da se bavite PRODAJOM. Za čeprkanje po kodu imate drugog člana tima ili ako ste sami, većinu vremena posvetite bitnom – DONOŠENJU NOVCA. Zašto da obavljate posao koji vrijedi cca. 20-100 kn po satu kada samo u jednom satu možete dogovoriti posao u vrijednosti nekoliko (desetaka) tisuća kuna?

2. Pravilo

Znam da vam ideje svakodnevno padaju na pamet (kao i meni), ali odbacite odmah u startu 80% njih i fokusirajte se na onih preostalih 20% koje vam mogu pomoći da nešto i zaradite, tj. da ostvarite maksimalan profit uz minimalno truda. Ovu strategiju možete vidjeti na primjeru gotovo svih velikih tvrtki (Google, Apple, Sony…).

3. Pravilo

Na postizanje malih ciljeva treba biti usmjereno 80% fokusa, a ostatak u ostvarivanje velikog cilja. Ovo je dosta važno pravilo, jer pomaže da “uklonimo” sve one sitnice koje nam odvlače pažnju. Veliki projekti se često mjenjaju na svom razvojnom putu tako da je potrebno zadžati pogled na kratkoročnim ciljevima. Rješavanjem manjih projektih zadataka, držat ćete veliki projekt u pravom smjeru :).

4. Pravilo

U tvrtku bi se trebalo reinvestirati 80% zarađenog novca, a ostatak potrošiti na nepotrebne stvari. Novac je ekstremno važan u startup svijetu i nerazumno trošenje može jako brzo dovesti do problema (nažalost ovo znam iz osobnog iskustva 🙁 ).

5. Pravilo

Slično je i s prodajom. Targetirajte 20% tržišta koje će vam donijeti 80% zarade. Startup tvrtke se u početku dosta razvodne i rašire što u konačnici također dovodi do problema. Što  prije pronađete tržišnu “nišu” i specijalizirate se za nešto, počet ćete smanjivati troškove.

Sada kada ste “prožvakali” još jedan moj blog, molim vas pogledajte ovaj video. U njemu možete vidjeti i shvatiti kako je bitno da počnete s malim stvarima kako bi dostigli VEEELIKI cilj.

 

izvori: wikipedia.com

 

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.