[PROJEKT] The Big One

Godina je počela točno prema planu, #StartUp sam otvorio, poticaje pokupio, posjetio dva  predavanja, jedno u skolopu #ssa i drugo kao gost predavač  20. zimske škole informatike za srednjoškolce Osijek ’13. U međuvremenu sam se okušao i kao predavač u učilištu Ivora gdje sam “probio led” u pokušaju edukacije različitih profila ljudi. No, ono što sam mislio da ću pronaći u tom jednomjesečnom lutanju nisam našao. Ono unutarnje zadovoljstvo, tako da se vraćam “Back to the Future” i mom stvarnom istinskom pozivu, a to su #StartUp tvrtke.

Opet na početku

Da, opet sam na početku, sada s puno više iskustva, znanja, ali i predrasuda. Prije nekoliko dana dok sam razmišljao kako unaprijediti svoje poslovanje u kasno večernjim satima (jedini trenuci mira kad stvarno možete razmišljati), pala mi je ingeniozna ideja. Ideja toliko dobra da kad sam ju stavio na papir izgledalo je kao da sam ponovno izumio toplu vodu. Ideja je bila očita, tu pred nosom, svaki dan sam se spoticao o nju, doslovno me ubola u nos. Kako se netko nije  toga prije  sjetio? Nešto toliko jednostavno, a stvarno potrebno.

Koncept

Koncept je jednostavno iscurio iz mene, u 2 sata sam istipkao 11 stranica word dokumenta opisujući deteljano poslovni model, razrađujući početnu fazu proizvoda, drugu fazu, treću fazu. Kada sam samo pokušao staviti brojke (poslužio sam se Startup kalkulatorom) na papir izgledale su toliko impresivne da sam pomislio da je negdje u decimalnom zarezu pogreška.

Malo sam ostavio sve to po strani, da se kiseli dan-dva. No nisam mogao izdržati i podijelio sam ju s timom u BetaWare-u.  Nacrtao sam na ploči ukratko o čemu se radi, objasnio poslovni model i baaam, dobio sam savršeni feedback.

No, kako me je iskustvo naučilo da se prerano ne zanosim (da se ne razočaram), uzeo sam telefon u ruke i nazvao Matiju Kopića iz Farmerona i dogovorio sastanak, čisto da čujem koji su mi daljnji koraci prema investiciji (jer projekt je ogroman i bez investicije BetaWare će ga razvijati godinama). Matija me je saslušao i savjetovao ovo:

Bravo, ideja je odična, definitivno ima potencijala. Drago mi je da se radi i smišljaju nove ideje. Također, dobro prouči tržište, fokusiraj se na jedno tržište. Trenutni potencijal osim USA i UK je i ogromno Rusko tržište kao i Indijsko i Kinesko. Nemoj zaboraviti i Španjolsko. Ono što je bitno kada dođeš na SeedCamp  prezentirati invesitorima je da znaš koja ti je interesna skupina, koliki je target, koliki je ROI na uložena sredstva za oglašavanje.
Kada dođeš pred investitore, naglasi da imaš već nekoliko korisnika (koje stvarno i imaš), te objasni koji su budući koraci. Počni skromno, budi ponizan i mal…

Hvala ti Matija na savjetima i idejama ;). Definitivno ću poslušati neke od njih i trudit ću se “implementirati” neke od njih.

Kako sam naučio da su dvije glave bolje od jedne, nazvao sam i mladog gospodina Marka Pavlovića iz Anctu-a te se našao i  s njim na sastaku. Marko mi je ukratko objasnio kako su oni dobili investiciju, kako su Pitch-ali, gdje su griješili, što su mogli bolje. Kada sam mu prezentirao moju ideju rekao mi je da je moja ideja odlična. 🙂 ,  ali da je on investitor da mi ne bi dao ni kune za njenu realizaciju. Pošteno, čovjek je rekao ono što je bilo potrebno, a ne što sam ja želio čuti. Razlog zašto bi tako postupio je vrlo jednostavan.

Budi ponizan, nemoj pokazati da znaš išta o poslu, uvjeri invesitore da imaš tim koji je u stanju da odradi posao. Uvjeri ih da nisi razočaran poslovanjem, da neznaš ništa o tome kako se posluje na hrvatski način. Budi ponizan, mal, i skroman. Tek onda, ali stvarno tek onda možeš dobiti investiciju. BetaWare će ti biti prepreka, investitori će ti tražiti da se 100% posvetiš novom projektu. Dakle, kao da se ženiš, nema švrljanja sa strane 🙂

I još nešto

Za pitch, svakako se nemoj  osloniti na live prezentaciju na svom laptopu. Napravi  si nekakav bundle kojeg možeš sa stick-a pokrenuti.

Hvala Marko na savjetima, svakako ću ih poslušati 🙂

Odluka je pala

Bolni razvod od BetaWare-a ne zvuči tako strašno kad ponovno imaš viši cilj na pameti. Ne želim mantrat negativnu energiju, tako da neću ni spominjati ono “A što ako im se ideja ne svidi…” Fuck It, nema da im se ne svidi, mora im se svidjet´. Dobit će dobar Demo sa 10 korisnika koji će stvarno koristiti software, dobit će feature set od kojeg će im yaya utrnit i poslovni model za kojeg bi paypal skinuo gaće da ga ima. Nema uzmaka, neme predaje, nema prodaje.

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.