[PROJEKT] Razotkrivanje

U prošlim postovima započeo sam priču o LetMeDo.biz mom novom StartUp projektu koji bi trebao biti napravljen da pomogne novim, ali i starim malim tvrtkama. Budući da smo već otišli dosta daleko u samom razvoju i imamo nešto za pokazati, odlučio sam napraviti prvi pitch prije najavljenog Seedcamp Berlina. Projekt ću prvi put predstaviti 08.04.2013. na Brown Forumu, a nakon toga ću ga objaviti na Blogu :).

Istraživanje tržišta

Iako sam malo zanemario pisanje bloga zbog drugih poslovnih aktivnosti  kojima sam doslovno okupiran 14h na dan, nisam ga zaboravio, paralelno uz ove aktivnosti i aktivnosti za LetMeDo.biz, zamolio sam dragog kolegu Zorina Radovančevića  iz tvrtke Escape Studio, koja se bavi internet marketingom i oglašavanjem, da mi napravi istraživanje tržišta za moj potencijalni projekt. Zašto sam to napravio? Prije realizacije svakog projekta, važno je da si vizualizirate vašeg idealnog kupca.

Tko je idealni kupac?

Ako pogledate vaše trenutne baze klijenata, vaš idealan kupac je netko tko treba ono što imate, a ima sposobnost da to plati. On je kupac koji će istinski  poštovati i cijeniti ono što  u tome  trenutku činite za njega.

Prije istraživanja samog tržišta, Zorin me pitao nekoliko stvari o projektu: Kome je namijenjen? Kako će se koristiti? I koje područje dosega želim? Prva dva pitanja bila su vrlo jednostavna za odgovoriti, no na ovo treće sam kao iz puške opalio: “Kako misliš koje područje? Pa cijeli svijet, razumljivo! :)” No da bi se pokrilo tržište cijelog svijeta, trebalo bi mi jako, ali stvarno jaaako puno novca za marketinšku kampanju preko Google Adwordsa.

istrazivanje-trzista

Zato smo prije svega istražili gdje bi moj proizvod imao najbolju “prođu”. Nakon uvodnog istraživanja, odlučili smo se za Veliku Britaniju, SAD i Rusku Federaciju. Za tražene ključne riječi, dobili smo zadovoljavajuće rezultate, dovoljno precizne da mogu potencijalnim investitorima zagolicati maštu te dovoljno dobre da moj koncept novog alata ima odlično potencijalno tržište.

Također, ovo mi je istraživanje jako dobro došlo jer sam saznao koliko bi me koštalo potencijalno oglašavanje koje sam morao uvrstiti u poslovni plan, te prilikom izračuna cijene klika na Google Adwordsu. Sve ovo nabrojano utjecat će na veličinu potrebne investicije, te na konačni ROI (Povrat ulaganja (engl. return on investment, krat. ROI, njem. Kapitalrendite) je postotak neto profita nakon oporezivanja (after-tax net profit) od investicije poduzete za ostvarivanje toga profita. Jedan od najčešće rabljenih pokazatelja u zapadnom poslovnom okruženju za ocjenjivanje uspješnosti investicijskih pothvata) koji  će jako zanimati potencijalnog investitora.

Paralelno, dok se radilo istraživanje, gradio sam potencijalne korisnike, širio “mrežu” ljudi koji će po završetku projekta odmah moći krenuti testirati i koristiti moju aplikaciju. Za ovo širinje pozitivnog glasa ideju mi je dao Marko Pavlović iz tvrtke Anctu (hvala Marko). Dakle, na najjednostavniju registracijsku formu na letmedo.biz stranici, spojio sam Mail Chimp servis preko kojeg ću već poslati prve informacije o projektu idući tjedan. Zahvaljujem ovim putem i Coworking Croatia posebno Katki Yourmann koja je i proširila glas o projektu, te svima vama koji ste twittali o njemu.

Što još treba napraviti za prezentaciju?

Pogledajmo prvo što imamo do sada…

  • Imamo proizvod koji ima osnovnu funkcionalnost, također imamo 2 aktivna korisnika koji već obavljaju nekakve poslove za svoje tvrtke. Jedna tvrtka ima otprilike 10 ljudi, a druga oko 25. Nije puno, ali nije ni malo ;).
  • Imamo na mailchimpu registirranih 1300 korisnika, koji bi prema nekakvim indicijama mogli / htjeli / željeli koristiti software.
  • Napravili smo istraživanje tržišta (nismo mogli cijelo tržište obuhvatiti, ali ono najzanimljivije je pokazalo dobre rezultate).
  • Imamo poslovni plan (nikud bez poslovnog plana, više o tome pogledajte u ovom blogu).
  • Napravili smo financijsku konstrukciju za prvu godinu poslovanja i znamo koliko nam novaca treba, te koliko trebamo tražiti od investitora za dovršenje razvoja i ostvarivanje prve prodaje.

Što nam treba za uspješnu prezentaciju:

  • Dobra uvodna rečenica, rečenica koja će zainteresirati potencijalnog investitora da nam posveti 5 minuta svog vremena.
  • Kratka i jasna prezentacija s maksimalno 6 slajdova u kojoj ćemo objasniti, što nudimo, za koga nudimo, koliko je tržište, te gdje je investitorov dio kolača.
  • Vježbati pitchanje (ovo su jako dobre smjernice: http://www.instigatorblog.com/15-quick-pitch-tips/2009/04/20/).
  • Puuuno sreće, na ovo ne možemo utjecati 🙂

Brown Forum je za manje od tjedan dana i nije ostalo puno posla za pripremu, ono što je bitno u završnici ove utrke na sto metara je davanja maksimalno od sebe kako bi se “zakucala” investicija. Primjer prezentacije (kad ju napravim) postavit ću na sljedećem blogu. Do tada – Wish me Luck 🙂

otkrivanje-1

 

P.S. budite u tijeku događaja (ako već niste) na:

http://LetMeDo.biz

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.