[PROJEKT] Pripreme za razvoj

Ok, obznanio sam svijetu da imam “paklenu” ideju za novi projekt i da sam srcem, dušom i tijelom u njemu. Da mi se početni entuzijazam ne bi naglo ugasio, odlučio sam napraviti dokumentaciju projekta. Najjednostavnije mi je bilo pretočiti onaj dokument kojeg sam natipkao u Wordu (spominjao sam ga u prošlom blogu ) u jedan Mind Map kako bih i sam ocijenio što je važno, a što ne. Za projekt sam koristio MindJet u kojem sam kompletan projekt podijelio na primarnu i sekundarnu funkcionalnost.
Primarnu funkcionalnost sam opet podijelio na manje dijelove kojima sam dodijelio prioritete. Prioriteti s oznakom 1 su osnovni prioriteti koji bi mi trebali biti spremni do prezentacije pred investitorima (Seedcamp Berlin – 12., 13., 14. & 15. svibnja). Prioriteti s oznakom 2 su manje bitne stvari koje će se implementirati ako se uhvati vremena. Brojevi 3, i 4 su sve one funkcionalnosti koje bih kao korisnik volio  imati u softwareu, ali nisu od presudne važnosti za sam projekt.

mindmap

Vremena je malo, posla preko glave…

Znam da uglavnom nitko ne voli pisati dokumentaciju, čak štoviše, mrze ju pisati, ali ona  je nužno zlo i mora biti napisana. Barem ako mislite kvalitetno pristupiti projektu. Kako sam odlučio da ovaj projekt neću prepustiti slučaju, nego da ću ga kvalitetno odraditi, pronašao sam zgodnu stranicu gdje imaju predefinirani template-i za Project Management Plan. U dokumentu ćete naći hrpetinu stvari koje vam možda neće trebati pa ih svakako izbacite, ali pronaći ćete i odlične predefinirane stvari koje samo morate “malo” preraditi i doraditi za vaš projekt. Ne treba se izmišljati topla voda….

Screen Shot 2013-02-20 at 10.51.14Dobro je znati kada su vam za koji dio funkcionalnosti rokovi, koliko će vas što koštati do koje faze, hoće li biti test funkcionalnosti, tko će ga raditi i kada itd… Zapamtite da morate imati odgovor na SVA pitanja kada dođete pred investitora, nemojte očekivati da ćete dobiti novac od nekog samo zato što imate ideju (ok, možda se nekad dogodilo i to, ali jako rijetko).

Za izradu “draft” verzije dokumenta trebalo mi je otprilike 20-ak sati intenzivnog rada. Najviše sam vremena potrošio u razgovor s timom o samim dijelovima funkcionalnosti, što dodati, što izbaciti. Dokument će evoulirati na dnevnoj bazi, tako da svakako na početku dokumenta napravite tablicu u koju ćete pisati koje ste izmjene dodali (samo kratko i na kojoj stranici) te kolonu s datumom unosa promijene (taj dio nedostaje u ovom template dokumentu).

Najvažnija i najbitnija stvar

Nakon što smo napravili draft dokumentaciju koja je podloga dobrog developmenta, krenuli smo u izradu nacrta za bazu podataka. Sve kreće od baze, ako je ona dobro napravljena lako će se dodavati dodatna funkcionalnost. Definiranje tablica, polja u tablici, relacija itd…

kreiranje-baze
Baza je trenutno u izradi, za početak projekta vrtjet će se na dobrom starom MySql-u na kojemu smo svi skupili godine i godine iskustva.

Tehnologija narodu

Moj bi se software trebao moći pokrenuti u svim modernim internet preglednicima, tako da će se vjerojatno za frontend development koristiti HTML 5, jQuery, php, itd.. Pokušat ćemo napraviti software za budućnost, nešto što će zadovoljavati korisnike barem 5-7 godina poslovanja (barem).

Dizajn, logo i grafički identitet su također napravljeni tijekom prošlog tjedna. Kako će otprilike cijeli projekt biti “obojan” te kako će se zvati možete pogledati na:

http://LetMeDo.biz

To sum up
Dakle, kao što možete vidjeti iz priloženog,  u tjedan dana se dosta napravilo. Definiran je poslovni proces, napravljen Mind Map da se može lakše sagledati svaki aspekt projekta, pripremljena dokumentacija, počela je izrada baze podataka, te je definiran vizualni identitet. Također registrirali smo i domenu koja je identična kao i naziv projekta. Prilično posla je odrađeno uz svakodnevne poslove unutar tvrtke…

Budući da su mi svi registrirani ljudi i tvrtke potencijalni testeri software-a, zamolit ću vas da se prijavite za newsletter i pratite obavijesti o samom razvoju.

i naravno za kraj…

Stay Tuned 🙂

 

 

 

 

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.