Online posao

Prije nekoliko dana sam razgovarao s poznanikom koji ima svoj standardni “dnevni” posao, ali je zaluđen biciklizmom. Kroz razgovor mi je rekao da bi volio živjeti isključivo od biciklizma, no kako više nije u cvijetu mladosti, iluzija je razmišljati o nekoj profesionalnoj biciklističkoj karijeri (iako radi sumanute rute od stotinjak kilometara po danu). No, nekako kroz taj razgovor mi je pala ideja kako bi možda kroz nekoliko mjeseci rada i uz investiciju od nekoliko stotina kuna možda mogao započeti uspješnu online-poduzetničku priču. Ja ne tvrdim u ovom blogu da će ideja uspjeti do te mjere da će zarađivati nekoliko tisuća eura, ali garantiram da uz predani rad može zarađivati svoju sadašnju plaću ako to radi sa strasti s kojom vozi taj bicikli.

Pa krenimo redom. Ideja je da se otvori specijalizirani blog-portal o biciklima, rutama, biciklističkoj opremi, recenzijama, video tutorijalima održavanja, savjetima za bicikliste itd… Ideja nije nova, i ovakvih stvari ima na desetine, ako ne i na stotine, ali glavna distinkcija bi bila da bi mi unijeli neke novine po kojima bi se razlikovali od velike večine.

Kako krenuti?

Za početak, trebamo razjasniti da blog treba biti na minimalno dva jezika. Engleski obavezno, i hrvatski ako se baš inzistira. Vjerujem da će u početku biti malo teže pisati na engleskom, ali kroz nekoliko blogova i taj bi dio trebao “sjesti” na svoje mjesto. Drugo, trebalo bi točno istražiti (google), prosječan broj biciklista (stranaca) koji se voze ovim krajevima i rutama u Slavoniji, Baranji, Srbiji, Bosni, Mađarsko (negdje treba početi, a vjerujem da on jako dobro zna ove rute koje sam spomenuo i one su idealan start za teme prvih postova).

Screen Shot 2016-08-22 at 6.53.59 PM

Sljedeća stvar koju bi napravi, je definiranje imena internet domene. Ukupna investicija za internet domenu + osnovni hosting paket je 305,00 kn / godišnje. Uz to treba dodati i cijenu registracije domene od 85,00 kn / godišnje. Ok, dakle investirali smo u naš novi poslovni pothvat 390.00 kn za koje vjerujem da si svatko može priuštiti.

Screen Shot 2016-08-22 at 6.55.54 PM

Nakon zakupa domene i hostinga potrebno je instalirati i podesiti WordPress za koji smatram da je najjednostavniji, najbrži i najbolji alat za bilo kakav početnički blog koji može prerasti u ozbiljan posao. Da se razumijemo, mi nećemo izmisliti toplu vodu s našim novim blogom, ali definitivno možemo napraviti iskorak u odnosu na konkurentske stranice.

Screen Shot 2016-08-22 at 6.56.07 PM

Kad smo već kod konkurentskih stranica, svakako trebamo pogledati koje su, kakav sadržaj imaju, kolika im je posjećenost (na nekom od servisa koji to mogu mjeriti, npr. alexa.com), te vidjeti koji tip sadržaja im je najčitaniji (pogledati na člancima broj dijeljenja na društvenim mrežama).

Ok, sada kada imamo ove podatke, ono što bi mene kao laika zanimalo su neke specijalizirane rubrike, tako da bi u našem novom projektu (ok, idemo ga zvati bike-day.eu) podijelio na ovako nešto:

 • Biciklizam / novosti
 • Oprema
 • Održavanje
 • Rute
 • Video blog
 • Preporuke
 • Recenzije

Ok, možda sam puno napravio za sam početak, ali napominjem, ja sam laik, i ne znam puno o biciklizmu nego čisto logično razmišljam, tako da molim stručnjake iz područja da mi ne zamjere ako sam neto propustio ili ako nešto nisam spomenio.

Kada definiramo pojedine kategorije, ostaje nam samo da napravimo / instaliramo temu (grafički izgled) bloga. Najjednostavnije što možemo i bez ikakve investicije da odaberemo neki od gomile besplatnih predložaka. Prednost je što su svi dostupni kroz WordPress sučelje, tako da NEMAMO POTREBU angažirati firmu ili pojedinca koja bi nam to sve postavila. Dovoljno je potražiti pomoć na google za bilo koji dio instalacije / postavljanja WordPress bloga.

Screen Shot 2016-08-22 at 7.07.29 PM

Dobro, postavili smo WordPress, instalirali smo temu, podesili smo kategorije i što sada? Pa sada je jednostavno, sada trebamo napraviti ono što najbolje znamo, a to je voziti bicikli i pisati o iskustvima.

Dakle, svaka od ovih rubrika koje smo gore naveli bi trebala biti popunjena unikatnim sadržajem. Zašto? Pa prvi je razlog zato da postanemo relevantni u svom području. Odnosno da naš specijalizirani blog postane prvi na google kad se ukuca pojedini pojam. Npr: najbolje biciklističke rute oko Osijeka.

Screen Shot 2016-08-22 at 7.10.41 PM

No ono što bi bila distinkcija između ostalih portala, i vašeg bloga je tzv video Blog kojeg bi snimili paralelno na ruti. Za snimanje videa kompletne rute trebate opremu kao što je GoPro kamera od cca 2.500,00 kn investicije, ali siguran sam da ima i jeftinijih kamera koje nisu brand-name, a koje nam mogu pomoći u početku za cca 1.000,00 kn.

S. C. Bradford prvi se počeo koristiti terminom „relevantan“ na način kako se taj termin danas upotrebljava u informacijskoj znanosti. On je 30-ih i 40-ih godina pisao o člancima relevantnim za temu. S pojavom sustava za pretraživanje 50-ih godina glavna zadaća tih sustava bila je pronalaženje relevantnih informacija. Tako se od početka pravi razlika izmeđuraspoloživih i relevantnih informacija. Pojavom informacijskih znanosti relevantnost je postala ključni pojam i glavna tema istraživanja informacijske znanosti.

dobro, investirali smo do sada minimalno 1.400,00 kn u naš novi online posao. Sljedeće što trebamo napraviti je odlučiti se za koju prvu kategoriju trebamo napraviti članak. Ono što želim da napomenuti, da članak treba biti sadržajno bogat, da se potrudite oko kvalitete video materijala, i naravno da detaljno stavite sve podatke o ruti, u to smatram i detaljan opis rute kao i potencijalna mjesta gdje se može stati, popiti voda, popiti kava, jesti itd…

Screen Shot 2016-08-22 at 7.12.37 PM

Svakako treba napraviti i jedan (za početak) kvalitetan članak o servisiranju bicikla. Dakle, uzeti fino onu istu kameru, stavite pred sebe, i lagano počnete šrafati bicikli objašnjavajući zašto se i kako se održava pojedini dio. Video sadržaj obavezno objavite na YouTube servisu.

Marketing i promocija / Hello World

Kako smo do sada napravili blog, i napisali / snimili sadržaj, sljedeće stvar koja nam treba je promocija. Dakle, okosnica cijele naše priče je da dovedemo korisnike na naš web i da od njega napravimo centralno referentno mjesto za našu usku nišu o kojoj pišemo. Kako ćemo to napraviti? Pa koristit ćemo društvene mreže naravno (kako genijalna ideja!!!).

Dakle, u moru Facebook stranica napravit ćemo i mi našu. Svakako ćemo kreirati i YouTube kanal (da ne pišem sada kako se to radi, pročitajte i pogledajte ove materijale: kako kreirati youtube kanal, kako napraviti Facebook stranicu).

Ok, sada imamo donekle i online marketing koji će vam kasnije oduzimati puno više vremena nego mislite, ali o tome u nekom drugom  blog-postu. Ono što trebate sada raditi je pisati kvalitetne članke, i snimati kvalitetne video materijale.

Guglajući sadržaj za ovaj blog, naišao sam i na akcijski plan razvoja cikloturizma. Svakako pogledajte, i definitivno pripremite sadržaj i za neke trendove koji su aktualni i na međunarodnoj razini i na kojoj se mogu “pokupiti” poticaji od lokalne samouprave, ali i od raznih državnih i EU fondova.

IMG_4737

Vjerujem da ako se rade redovne objave članaka, i naš blog biti bolje pozicioniran na tražilicama, a samim tim rast će organski i posjete. S rastom posjeta, počet će i dolazak marketinških aktivnosti koje će donositi nekakve prihode, i to u vidu: klasičnih bannera, sponzoriranih članaka od proizvođača opreme, referal programa itd.

No, prava vrijednost i zarada definitivno leži u postepenom uvođenju eCommerce sustava. Dakle, WordPress nudi mogućnost integracije besplatne eTrgovine, u kojoj možete postepeno uvoditi artikal po artikal uz kojeg ćete vezati video sadržaj i naravno kvalitetan članak.

Na primjer; u webshopu možemo prodavati i jeftine artikle kao što su bidoni za vodu. U raznim veličinama, oblicima, bojama, kvaliteti itd. Ono što dodatno možete ponuditi i je tiskanje personaliziranog sadržaja na taj bidon za vodu čime ćete povećati vrijednost proizvoda, a samim tim i vašu maržu. Iz ovog razloga je BITNO da blog bude na više jezika, jel samim tim si povećavate tržište ne samo na hrvatsku i regiju nego i na cijelu europsku uniju. Osim bidona za vodu, možete prodavati i nešto jeftino što možete povoljno kupiti kod proizvođača, i onda putem eTrgovine prodati dalje uz maksimalnu maržu, a opet da se taj proizvod ne može pronaći u svakom Lidlu ili trgovini sportske opreme. No vjerujem da ćete vi to bolje od mene znati.

Online posao

Kako bi sve ostalo pošteno, predlažem otvaranje paušalnog obrta, za koji se mogu dobiti neki poticaji, a kojem su troškovi minimalni. Dakle, ovo što sam naveo je sve korak broj 2, koji će sam po sebi doći onda kad vam broj korisnika bude dovoljno veliki da već budete relevantni za temu o kojoj pišete / snimate sadržaj. Svakako kad se odlučite za paušaln obrt ili neki drugi formalno-pravni oblik pročitajte neki članak tipa ovog: http://goo.gl/Uc0knQ.

I sad si vi mislite da to i nije baš tako lako ostvarivo. E ja vam kažem da ste u krivu, jer ovi primjeri će vam pokazati / dokazati suprotno:

HrTurizam.hr

Osobno poznajem vlasnika koji je od početka godine (2016.), dakle u samo osam mjeseci postao relevantni izvor za sve turističke priče u RH. On je našao jedinstvenu “nišu” u kojoj je spoji poslovne segmente turističkih djelatnosti. Bravo Gorane, stvarno sam sretan zbog tebe. hrturizam.hr

evo i nekih drugih koji su kroz godine od specijaliziranog bloga postali ozbiljna i prepoznatljiva imena koje svakodnevno posjećuje desetine tisuća čitatelja.

 • netokracija.hr (regionalni portal s izdanjima u Srbiji, Sloveniji, CEE)
 • gadgeterija.hr
 • zimo.co
 • mashable.com
 • tnw.com
 • cute-furniture.com (poznanica iz Osijeka, piše o namještaju. Dakle opet specijalizirani blog, svakako posjetiti)

Vjerujem da ima još hrpetina takvih pozitivnih priča kojoj se i vi možete s vašim praktičnim znanjem priključiti. Ljudi vole čitati, a posebno gledati savjete, recenzije, kritike i pohvale.

Osobno, kad ne znam nešto napraviti / popraviti iz prve odem na YouTube i pogledam video, ili proguglam temu koja me zanima. Većinom završim na specijaliziranim blogovima, i u velikoj većini savjeti koje tamo pročitam zaista i pomognu.

Dobar primjer video kakvog predlažem da i vi radite:

Ako sam što zaboravio, ili imate ideju kako pomoći mom poznaniku da napravi svoj online posao, svakako napišite dolje komentar 🙂

I da, ovakav mode se može prenijeti na bilo koju strast / zanimanje, zapamtite, dokle god nešto radite strastveno, i rezultati će doći a samim tim i financije.

sretno svima.

*napomena: koristite što više vlastitih fotografija, a što manje fotografija s interneta (google images). Vjerujem da svatko posjeduje mobitel s kamerom od minimalno 8MB, a što je i više nego dobro za Blog.

P.S:

 • cijene za hosting i domenu sam uzeo za primjer od tvrtke Infonet d.o.o.
 • Gorana sam kontaktirao, čisto da pitam smijem li koristiti njegovo ime, i slaže li se s ovim napisanim. Goran se odjavio, i napisao mi je ovo: ” Super clanak i da definitivno treba probat i promijenit svoj zivot na bolje.i da ne uspije bar si probao nesto napravit a ne samom kukat. Ono sto mogu definitivno potvrdit da ce taj podujvat svakako promjenito zivot na bolje,upoznati ljude,trziste i bez problema kasnije naci posao ako blog ne uspije,naravno uz pino truda i vremena 🙂
   Sve znas i sam bolje nego ja.nije lako ali nitko nije ni rekao da ce biti lako hehe Ja cu od 02/2017 biti samoodrziv,dakle u godinu dana promijenio svoj zivot na bolje 🙂

 

 

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.