Nach Europa

Nach Europa, ovaj blog se tjeram napisati već više od tri mjeseca i nikako da skupim dovoljno živaca i strpljena da napišem korake koje sam morao proći kada je BetaWare otvarao podružnicu u Njemačkoj. Dakle, ideja je bila vrlo jednostavna, mi (BetaWare) kao hrvatska firma, će jako teško napraviti bilo kakav posao u Njemačkoj, a pogotovo iznimno teško s gradovima koji su naše primarno tržište, pa smo odlučili s Njemačkim partnerima (Softfolio GmbH.) u partnerstvu otvoriti novo trgovačko društvo koje se zove MicroHub GmbH.

Nach Europa

E sad, kako svi znamo da u zapadno-belosvetskom-kapitalističkom sustavu teče med i mlijeko i firme se otvaraju za 11 sekundi odlučili smo se za upuštanje u tu avantura, jer po pričama, za otvaranje firme ti je potrebna osobna iskaznica, 25.000,00 Eura keša za temeljni kapital i otvoren žiro račun (koji btw. bude otvoren čim se pojaviš na vratima banke (automatski) jer imaju mind-reading-mehanizam.).

adventures-in-mind-reading

E super, sad kad je odluka pala, krenuli smo u skupljanje “papira”. Dakle, budući da sam iz šupka Europe (RH) i budući da Firma (BetaWare) otvara firmu u Njemačkoj, procedura i nije tako jednostavna. Od partnera s kojim smo u otvaranju firme dobili smo popis dokumenata koje trebamo dostaviti a to su:

  • Izvadak iz trgovačkog suda (ne stariji od 20 dana)
  • Društveni ugovor
  • Izvadak iz porezne uprave
  • Bon 2

Budući da smo iz EU, pomislio sam kako je dovoljno da izvadim kopije dokumenata i pošaljem ovlaštenom notaru (Herr Mulleru) koji će u nekom sustavu (Biznode?!) provjeriti istinitost podataka. Dakle, iako smo jedna od članica famozne EU procedura nije ni malo lagana. I to iz razloga:

Iako je hrvatski jezik jedan od međunarodnih priznatih jezika, i iako smo imali dokumentaciju prevedenu ne engleski, eto Herr Muller je odlučio da trebamo SVE dokumente od firme prevesti na njemački jezik (dakle sva 4 gore navedena).

Kada smo preveli dokumente, Herr Muller je uredno zaprimio iste, i u roku 10 sekundi vratio ih nazad jer nisu prevedeni kod ovlaštenog  sudskog tumača u RH (Iako su ovjereni kod Javnog bilježnika). Dobro, hebiga, idemo pronaći firmu koja to može u roku odmah prevesti, i naravno isporučiti.

Nakon dva radna dana poslali smo ponovno dokumente (kako je dotični Herr Muller tražio), i opet smo u roku 10 sekundi dobili odjebanicu. Zašto? Zato što dokumenti koje smo poslali od ovlaštenog sudskog tumača koji ima pečat potpis dodijeljen od Vlade Republike Hrvatske nije dovoljan. Naime, taj dokument mora biti ovjeren i Apostilom. WTF je Apostila?

Jednostavnim rječnikom Apostille je (nad)ovjera ili legalizacija javnih isprava koje se koriste u međunarodnom pravnom prometu. Ovjerom „Apostille“ ovjeravaju se i privatne isprave (diplome, svjedodžbe, izvadak iz matice rođenih, rodni list, vjenčani list, potvrde o slobodnom bračnom stanju, izvadak iz matice umrlih …). Time se potvrđuje vjerodostojnost pečata i potpisa službene osobe koji se nalaze na ispravi, ali ne i sadržaj isprave.

I tako, ajmo u trgovački sud, plati takse, predaj zahtjev, čekaj, kumi, moli, plači, pa još malo moli, i evo ga. Ni 3 dana nakon Apostille je isporučena. Sad ponovno skeniranje dokumenata i slanje Herr Mulleru, ali hebiga, gospodin radi samo dva sata dnevno, i to četvrtkom, kad pregledava dokumente.

Nakon dočekanog sljedećeg termina, pogađate, dokumentacija je OPET vraćena. Razloga? Apostila nije PREVEDENA na njemački jezik, nabijem ga…. Ništa, ponovno kod ovlaštenog sudskog tumača, kumi, moli plaći, jauči da ti prevedu Apostilu.

Sljedeći dan, ponovno sam poslao dokumente Herr Mulleru, i naravno dokumentacija je vraćena nazad. Zašto?! Zato što Apostila koja je prevedena, nije ovjerena pogađate novom Apostilom. E jebo sam mu i oca i mater već u ovoj fazi. Pa mi smo najjebenija najusranija banana država kojoj nitko drugi ne vjeruje. Alo, nosim vam kesu punu para, pa nisam došao po pare. Katastrofa.

pecat-prijevod

Peti put nakon slanja dokumentacije, dokumenti su “Zaprimljeni”. Super, nakon vozanja amo, tamo jer smo očito percipirani kao zemlja trećeg svijeta, poslao sam Herr Mulleru mejl, što nas tako provjerava? Mi smo članica EU, jel bi tako provjeravao Francuze? Samo je odgovorio duuuuugo će Vama trebati da postanete članica EU. Baš. Uz takve političare, ekonomiju i sve ostalo, čudilo bi me da nam i vize uvedu.

Bilo kako bilo, otvaranje podružnice BetaWare-a u njemačkoj koštalo je dodatnih 11.000,00 kn za prijevode, apostile, takse (ne računajući moje živce) i naravno skoro mjesec dana nacimavanja s papirima. Da sam to znao na početku, svakako bi firmu otvarao kao privatna osoba.  Stvarno ne znam kakva su iskustva u drugim zemljama, i kad firma otvara firmu, ali ovo što smo prošli s birokracijom u njemačkoj, svakako se može usporediti s hrvatskom. Možda je to dobro da se oni osiguraju, ali definitivno je loše za sve one koji se upuštaju u takvu avanturu iz RH i to prvi put….

pecat-sudski-tumac

Dakle, što treba (još jednom ukratko):

  • Izvod iz trgovačkog suda (ne stariji od mjesec dana) – ovjeren kod Javnog bilježnika, preveden kod ovlaštenog sudskog tumača i ovjeren Apostilleom koja je prevedena i ovjerena Apostilleom
  • Društveni ugovor – ovjeren kod Javnog bilježnika, preveden kod ovlaštenog sudskog tumača i ovjeren Apostilleom koja je prevedena i ovjerena Apostilleom
  • Bon 2 – ovjeren kod Javnog bilježnika, preveden kod ovlaštenog sudskog tumača i ovjeren Apostilleom koja je prevedena i ovjerena Apostilleom
  • Izvadak iz porezne uprave ne stariji od tjedan dana – ovjeren kod Javnog bilježnika, preveden kod ovlaštenog sudskog tumača i ovjeren Apostilleom koja je prevedena i ovjerena Apostilleom

Evo, razbio sam mit o tome da je samo u RH loše, birokracija i zajebancija je svuda, posebno ako dolazite iz “banana države” kao što je “Lijepa Naša”. Birokracija na najjače! #FTW

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.