Motivacijski filmovi

Neki filmovi su jednostavno stvoreni da se možete poistovjetiti s njihovim glavnim protagonistima. ako se želite početi baviti poduzetništvom, svakako preporučujem da pogledate ovih par komada (ako već niste) kako bi dobili širu sliku kako se može uspjeti u životu. Ja sam svjestan da Hrvatska nije Amerika, pa da se ne može baš samo tako ostvariti “Američki san”, ali svakako možete s dovoljno samopouzdanja i vjere u sebe napraviti od vašeg startupa malog tigra koji će pomesti tržište i naravno konkurenciju.
U svakom o ovih filmova sam naučio nešto, e sad, ne znam je li redateljima to i bila namjera da se izvuče nekakva pouka, ali ja jesam. Pa pogledajmo…

Wall Street

Što sam naučio: Govor “Pohlepa je dobra…” Nisam baš pohlepan, i ne bi tako nazvao svoje ambicije, ali Gekko ima pravo kad priča o novcu, kompaniji i dionicama.  Vi ćete vjerojatno napraviti sve da vaša tvrtka postane prosperitetna, bez obzira na posljedice (naravno da ostane u okvirima zakona), također moj savjet je što se i pokazalo na kraju filma i ispravno da ne treba gaziti sve pred sobom, nego biti umjeren. Strpljen, spašen!

I am not a destroyer of companies. I am a liberator of them!  The point is, ladies and gentleman, that greed — for lack of a better word — is good.  Greed is right.  Greed works.  Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit.  Greed, in all of its forms — greed for life, for money, for love, knowledge — has marked the upward surge of mankind.  And greed — you mark my words — will not only save Teldar Paper, but that other malfunctioning corporation called the USA.

Imdb: link

Glengarry Glen Ross

Što sam naučio: Ovaj klasik me podučio da nema 2. mjesta. Drugi na listi je prvi koji najviše gubi. Uz ovakav motivacijski pristup svima nam postane jasno kako je konkurencija surova kao i uvjeti poslovanja. Nema mjesta za predaju, nema mjesta za uzmak, nema mjesta za smanjivanje pritiska na tržište. U mom slučaju je bilo 1. nagrada – podmireni računi, obaveze i isplaćena plaća; 2 nagrada – sve kao i prva, samo bez plače, a 3. to je definitivno bio potop, ključ u bravu, pa na burzu… Dakle, pogledajte film više pute, siguran sam da ćete osjetiti u sebi zvijer koja jedva čeka da nazove klijenta 😉

You certainly don’t pal. ‘Cause the good news is — you’re fired. The bad news is you’ve got, all you got, just one week to regain your jobs, starting tonight. Starting with tonights sit. Oh, have I got your attention now? Good. ‘Cause we’re adding a little something to this months sales contest. As you all know, first prize is a Cadillac Eldorado. Anyone want to see second prize? Second prize’s a set of steak knives. Third prize is you’re fired. You get the picture? You’re laughing now? You got leads. Mitch and Murray paid good money. Get their names to sell them! You can’t close the leads you’re given, you can’t close shit, you ARE shit, hit the bricks pal and beat it ’cause you are going out!!!

Imdb: link

The Mad Men – Don Draper Sales Pitch

Što sam naučio: Nitko ne može prodati ideju bolje od Don Draper-a, kreativnog genija u popularnom serijalu Momci s Madisona. Njegova karakteristična crta je da razumije svog klijenta i to bolje nego oni sami sebe razumiju.Također ono što me fascinira što se postavlja prema kupcu da ako ne žele slušati njegov savjet, on će ih napustiti. Da mi je barem jednog takvog genijalca pronaći za BetaWare. Amen!
Imdb: link

The Goodfather – Michael Corleone

Što sam naučio:

Keep your friends CLOSE… but your enemies CLOSER” – Sun Tzu The Art Of War.

Dakle, budi dobar s prijateljima, ali s neprijateljima još bolji. Ovo sam primijenio na konkurenciju, pratim ih, followam ih po društvenim mrežama, komuniciram, družim se itd.. Vrlo primjenjiva uzrečica iz ovog meni najboljeg filmskog klasika!
imdb: link

The Pursuit of Happyness

Što sam naučio: Ova istinita priča me je pokrenula prošle godine da završim svoje formalno školovanje, da paralelno radim u dvije firme kako bi pokrio troškove školovanja, te kako bi se više potrudio oko stvaranja svoje tvrtke koja je u stanju da  pokriva mjesečne izdatke i redovno isplaćuje plače. Priča toliko nevjerojatno zvuči da sam stvarno mislio da je neistinita dok nisam izguglao sve o njoj i uvjerio se u postojanje dokaza koji ju potvrđuju. Dakle, poruka priče je: grizite, grizite, na kraju će se isplatiti!
imdb: link

JERRY MAGUIRE

Što sam naučio: Kao i prethodni film, ovaj nam govori o pronalaženju 1 klijenta s kojim se može pregovarati, i kojem možete pomoći da u konačnici pomognete sebi.

Help me… help you. Help me, help you.

imdb: link

Ovo je samo kratak izbor filmova koji vam definitivno mogu napuhati ego, i pomoći vam u stjecanju poduzetničkih ideja, navika i naravno prilika! 😉 Ako znate još neki film koji sam propustio, svakako mi napišite u komentaru!

cheers 😛

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.