MojHub

Osobni razvoj na kojem temeljim ključ uspjeha male tvrtke vidi se na svakom koraku. Iako rad i zalaganje u zajednici uzima većinu privatnog vremena on ne mjerljivo može utjecati i na PR (pozitivni ili negativni), no kolik god se trudili oko ispravljanja krivih Drina, i živciranja na raznorazne negativne glasine trebate se fokusirati na ono pozitivno, ono na što ste stvarno ponosni. Moj ponos mjeri se s dvije riječi koje su mama i tata trećoj riječi / proizvodu.

Proizvod je nastao iz odlične sinergije znanja i kompetencija vrijednih ljudi unutar tvrtke BetaWare d.o.o. i privatnog kapitala koji je potaknuo nastanak LetMeDo tvrtke koja je postavljena na partnerstvu i zdravim nogama. Naravno, da ne govorim u nepoznanicama, spomenut ću ime “naše” bebe.  Ime joj CityHub. To je ime koje će biti prekretnica u mojoj poslovnoj karijeri jer će me odvesti u novu avanturu, avanturu koja se zove SaaS i o kojoj sam već prije pisao.

Što znači CityHub?

Koncentrator (eng. hub) je sklop koji služi kao sredstvo preko kojeg se usredotočuje, odnosno preko kojeg se priključuje veći broj računala koja su povezana u istu računalnu mrežu. Drugi nazivi za ovaj sklop koje se može naći u hrvatskoj literaturi su HUB, hub i hab. I naravno riječ City (engl.) što označava grad.

Kako?

No, kako je došlo do svega toga, ako se okrenemo blogu koji je napisan prije točno godinu dana u kojoj sam izbacio sve frustracije svijeta u jednom tekstu, u kojem je sve bilo crno, danas mogu slobodno reći da sam na vrhu poduzetničke amplitude i sve je dijametralno suprotno nego prije godinu dana.

Pisao samo da je za uspjeh potrebno napraviti proizvod s kojim ćete si minimizirati troškove razvoja, u kojem ćete napraviti uslugu, te ćete naravno preko dobrog poslovnog modela prodavati tu uslugu smanjujući cijenu developmenta i povećavajući dobiti. Iz toga razloga, sredinom svibnja 2014. godine nastala je naša spin-off tvrtka LetMeDo u kojoj smo prenijeli dvije ideje iz tvrtke BetaWare d.o.o.

Iako je CityHub bio “nusproizvod”  LetMeDo platforme u kojoj smo implementirali Custom Forme s kojim smo mogli slagati razno razne funkcionalnosti prema njemu smo se tako i odnosili sve dok ….

Sve dok nismo napravili izlazna mjerenja učinkovitosti komunalnih redara koja su bila porazna. Fina i uvažena gospoda u gradskim službama rade samo 20% svog radnog vremena. U tom trenutku upalila se lampica u glavi, i shvatili smo koliki je potencijal naš CityHub.

Razvoj aplikacije koja bi mogla naglavce okrenuti način na koji komuniciramo s gradskim službama trajao je nešto više od sedam mjeseci i koštao više od sto tisuća kuna

Pa hajmo (još jednom) ispričati priču što to naša beba radi:

CityHub modul omogućuje prijavu komunalnih problema u urbanim četvrtima. Ona također omogućuje prijavu unutar sustava preko neke od društvenih mreža (Facebook / Google).

Kada korisnik naiđe na problem, fotografirate ga. Aplikacija će zapisati podatke o prijavi unutar servisa (zajedno s geolokacijom, vremenom, opisom problema i fotografijom) te ih proslijediti administratoru, koji će ih uputiti nadležnoj službi. Odgovor ćete dobiti putem prijavljenog korisničkog računa. No da ne opisujem sada nešto što već svi znaju, pogledajte ovaj cool video kojeg je odradio moj dobar prijatelj Marko Zeljković – Zelja:

No, da ne mislite da je sve bajno i sjajno počelo s projektom, i da je išlo sve od ruke, dopustite da vam pokažem razvojni put CityHub aplikacije.

Ideja je nastala na jednoj kavi 2011. godine. Na kavi su bili prisutni Darko Blažević, Tomislav Buljubašić i vjerojatno Mario Strmećki. Sva trojica moji prijatelji iz bivše firme u kojoj sam radio. Uvijek smo kontemplirali što bi bilo super napraviti i naravno “zgrnut” lovu.  Dobra stvar je što je baš u to vrijeme izašao natječaj za Zlatni Cvijet Europe (opširnije na linku).

Odmah smo otišli u gradsku upravu, i naravno dobili smo odjebanicu, tj. ponudili su nam 5.000,00 kn da realiziramo projekt koji je bio procijenjen na cca 130.000,00 kn. Podvijena repa, vratili smo se u ured i stavili cijeli projekt sa strane na dugih godinu dana.

Promjenom gradske vlasti 2013. godine odlučili smo ponovno otići u gradsku upravu i pokušati ostvariti dijalog kako bi projekt zaživio. 30.11.2013. godine postigli smo dogovor da Grad Osijek bude partner na projektu, da isfinancira dio razvoja te da se obveže da bude pilot projekt na kojem ćemo testirati funkcionalnost aplikacije.

Ovaj puta, gradu smo prezentirali cjelovito modularno rješenje koje je puno više od komunalnog redarstva. U projektnoj dokumentaciji koju smo napravili naveli smo ove module:

  • CityPass
  • CityLights
  • CityTransport
  • CityTraffic
  • CitySport

Implementacija sustava nije baš bila trivijalna, jer trebalo je osmisliti od samog Cloud servisa, geolokacijskih postavki s dinamičkim izmjenama sadržaja do modularnosti sustava. Za početak smo se odlučili da implementiramo (osim cloud sustava) modul za komunalne redare, jer s njime smo krenuli u priču, on je najjednostavniji i željeli smo imati fokus na jednoj stvari, a ne na njih više.

Kompletan CityHub sustav koji je sadržavao Cloud servis, sustav za postavljanje novog grada, algoritmi za dodjeljivanje najbližih problema gradu u kojem se nalazite, kategorizacija, delegiranje drugim službama, izvještaji, grafikoni, mobilne aplikacije za iOS, Android i Windows Phone uređaje itd. napravljen je za 210 dana.

U testnoj fazi utrošeno je još 5 tjedana gdje smo instalirali aplikaciju na 100 uređaja od korisnika koji su nam dali sugestiju o tome što bi oni poboljšali. Poslušali smo testere, dodali smo mogućnost prijave putem google-a i facebook-a, kao i pojednostavljeno rukovanje samom aplikacijom.

Da bi napravili željeni marketinški efekt, snimili smo promotivni video, odradili PR prema portalima i novinama tj. doslovno napravili sve po PS-u. Dobili smo jako dobar feedback, kao i upite za partnerstva i preprodaju. Nismo još ništa odlučili u kojem ćemo se smjeru razvijati, vidjet ćemo…. Pokušat ćemo što bolje iskoristiti ovaj medijski zamah da ostvarimo željenu prodaju i doguramo do zamišljene brojke od 50 gradova do kraja sljedeće godine. Znam samo da koliko god smo jako uprli do sada, sada trebamo još i više kako bi i kapitalizirali silni trud i rad.

Pogledajte i video prilog s N1 televizije:

http://hr.n1info.com/a16724/Sci-Tech/Aplikacija-CityHub-omogucit-ce-Osjecanimaprijavljivanje-komunlnih-problema-u-gradu-putem-mobitela.html

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.