Mobilne poslovne tarife

Tragom reduciranja troškova počeo sam gledati na sitnice kojima bih mogao smanjiti opterećenje na firminu blagajnu. Nemalo sam se iznenadio kada sam pozbrajao račune za internet usluge te mobilne i fiksne telefone. Zbrojivši samo te tri stavke u firmi ispada da mogu plaćati pola leasinga za automobil. Kako sam odlučio da više ne želim bacati novac na nešto što “fizički” ništa ne košta (a khm.. elektroni po zraku op.a.), počeo sam pregledavati ponude tarifnih opcija i paketa mobilnih operatera na našem tržištu. Kako bih napravio izbor od milijun tarifa i opcija vodio sam se načelom kojim mogu izmjeriti koji je za mene najbolji i najjeftiniji. Usredotočio sam se na ono na što mi najviše odlazi novac, a to su razgovori prema svim mrežama i mobilni internet. Dakle, pokušat ću ispitati koliko čega dobijem za uslugu koju platim.

Kriteriji za odabir:

 • Mora biti poslovna tarifa (zbog pravdanja troškova)
 • Ne smije prelaziti više od 250 kn mjesečno (pretplata + radijska frekvencija + PDV)
 • Mora postojati “unlimited” opcija
 • Neću uzimati dugoročnu pretplatu 6 / 12/ 24 mjeseca
 • Neću uzimati mobilni telefon (posjedujem već iPhone 4 koji je još uvijek zadovoljavajući)

Pa krenimo redom…

Bez limita tarife

Čim sam otvorio Vipnetovu stranicu za poslovne korisnike dočekao me  OGROMAN natpis popust 50% (http://www.vipnet.hr/poslovni-korisnici/mobilna-telefonija/bez-limita), pa da napravim doslovno copy / paste da vidimo što kažu fina gospoda iz ove renomirane firme:

Svim poslovnim korisnicima koji postanu novi Vip pretplatnici, te postojećim poslovnim Vip pretplatnicima koji produljuju pretplatnički ugovor kao i Vipme korisnicima koji potpisuju pretplatnički ugovor na jednoj od Bez limita tarifa u periodu od 1.9.2012. do 31.10.2012., Vip nudi promotivni popust od 50% na mjesečnu naknadu u prvih šest mjesecii uz to izaberite jedan od najnovijih mobilnih uređaja.

Promocijske pogodnosti vrijede uz potpisivanje pretplatničkog ugovora na Bez limita tarife uz obvezno trajanje ugovora na 24 mjeseca. (Dakle, budući da ne zadovoljava kriterij, ovo odmah odbacujem)

Odaberete li, na primjer, tarifu Bez limita 222 (VPN), snižena mjesečna naknada od samo 111 kn uključuje:

 • neograničen broj minuta po 0 kn unutar Vip mreže
 • neograničen broj minuta po 0 kn prema svim nacionalnim fiksnim mrežama (ovo baš i nije istina?)
 • neograničen broj minuta po 0 kn prema odabranoj mobilnoj mreži unutar Hrvatske
 • neograničen podatkovni promet uz mogućnost prijenosa 512 MB podatkovnog prometa po najvišim brzinama
 • neograničene dolazne pozive po 0 kn/min kada ste u inozemstvu.

Prema kriterijima koje sam gore zadao, jedina tarifa koja bi mi se uklopila je Bez limita 222 VPN, no ona baš i nije  “Unlimited” jer u startu moram odabrati prema kojoj fiksnoj mreži želim imati “besplatne” pozive, što je po meni neka vrsta prevare jer se danas stvarno ne zna tko je na kojoj mreži (predbroj može ostati isti, a da je prebačen na drugu mrežu).

Kod odabira tarifnog modela Bez limita 222 korisnik može odabrati jednu mobilnu mrežu prema kojoj se primjenjuje neograničen broj minuta uključenih u mjesečnu naknadu (T-Mobile+bonbon+MultiPlus mobile, Tele 2 ili Tomato usluga).

Osim ove zamjerke velika je zamjerka i ovo:

Na sve pozive unutar Hrvatske primjenjuje se naknada za uspostavu poziva od 0,29 kn, osim poziva unutar VPN mreže na tarifama Bez limita 55/111/222/444/669 VPN

Ali najveća prijevara u ovom svemu je tzv. “Neograničeni podatkovni promet” Bez limita tarife što uključuje ovo:

podatkovni promet po najvišoj dostupnoj brzini uključen u mjesečnu naknadu Bez limita tarifa: Bez limita 111 512 MB, Bez limita 222 1 GB, Bez limita 444 2 GB, Bez limita 669 5 GB. U tarifi Bez limita 55 nema uključenog prometa po najvišoj dostupnoj brzini, tako da je brzina prijenosa podataka do 64 kb/s. Nakon potrošenog podatkovnog prometa uključenog u mjesečnu naknadu tarifa Bez limita smanjuje se brzina prijenosa podataka do najviše 64 kb/s

Pa drago gospodo VipNetovci, jeste li ikada pokušali skidati mejlove na 64k? Jeste? I kakva je to nebuloza “bez limita”, a onda stavite limit od 1GB?
Da skratimo, za 222.00 kn + 12.00kn za radijsku frekvenciju dobijem, Besplatno unutar mreže, ali me uredno oderu za 29 lipa za uspostavu poziva i dobijem skoro pa unlimited podatkovni promet, jer onaj od brzine 64k nije pristojno ni komentirati. Pozivi prema svim drugim mrežama su 1.01 kn.

“”Savršena tarifa””

Ovo sam jednostavno morao staviti u dvostruke navodnike jer  je smješno da savršenim  zovu nešto što nije savršeno!

Što kaže “Savršena tarifa”:

Ne bi li bilo lijepo kada bi sve bilo jednostavnije? Kada bismo mogli razgovarati, slati poruke i surfati koliko želimo? Bez obveza, bez ograničenja, bez kompromisa?

Uz Savršenu tarifu to je sve sada moguće!

Za samo 150 kn mjesečno možete:

 • neograničeno i besplatno razgovarati prema svim mrežama u Hrvatskoj
 • neograničeno i besplatno slati SMS poruke prema svim mrežama u Hrvatskoj
 • neograničeno i besplatno surfati preko mobitela u Hrvatskoj

Dakle većina kriterija se uklapa, do 250kn, bez ugovorne obveze, poslovna tarifa, itd., ali naravno ima kvaka.

Kvaka 22

Kvaka 22 kaže da podatkovni promet i nije baš unlimited, nego samo 1 GB. Ukoliko korisnik potroši 1 GB brzina mu prelazi u puževu brzinu, a ako korisnik želi surfati po normalnoj brzini, onda mora platiti dodatnih 49.00kn (gdje li nađu samo 49 kn op.a.)

Kao korisnik tele 2, svoju ću “pjesničku impresiju” izreći na kraju članka. Tele 2 i Gregor su pokušali pokrenuti revoluciju u smanjenu troškova, no izgleda da su se i sami u nekim stvarima preračunali pa su napravili malo veći skandal sredinom ljeta. No da ostavimo politiku za kasnije, idemo vidjeti njihovu aktualnu poslovnu ponudu:

Unlimited Busines

Dakle tarifa u koju bih se uklopio je 200,00 kn, + 12,00 kn radijske frekvencije. Za taj novac dobijem mršavih 1000 min (što meni kao poslovnom korisniku nikako nije dovoljno), 300 poruka, i osrednjih 1.5 GB prometa. Cijena nac. poziva nakon što se iskoriste sve besplatne minute je 0,99 kn/min.

Knock-out business

Ova tarifa je OK, ali ne za mene. Naime, ona nema besplatne minute prema ostalim mrežama, te mi kao takva nije pogodna. Više o tarifi C/P sa tele2.hr

Za svakog člana poslovnog tima odaberite tarifu uz mjesečnu potrošnju koja najviše odgovara njegovim navikama. Osim 1.000 minuta besplatnih razgovora unutar tvrtke i Tele2 mreže, ostvarujete i najpovoljniju cijenu razgovora prema svim mrežama već od 0,29 kuna po minuti.

(ex) Revolucija

Kada je krenula bila je po  principu “Dajte svima svega, dajte puno i dajte odmah !”, no nažalost to (više) nije tako. Službeno, tele2 se ogradio od toga i sada to izgleda ovako nekako:

Dakle, klasična prevara / navlakuša, koja funkcionira po principu navuci puno korisnika, veži ih ugovorm jer si im uvalio mobitel i onda promijeni pravila! Nažalost i ja sam nasjeo na foru i sad patim.

No, više od tarifa koje sam uzeo kao poslovni korisnik me smeta jako loša infrastruktura mreže, neljubazno i nestručno osoblje, konstantan roaming s t-comom pogotovo za podatkovni promet, te konstantan gubitak signala i loša kvaliteta zvuka van naseljenog mjesta. Zato oprez ako potpisujete za Gregorovu mafiju!

Zanimljivo je da sam očekivao puno veći odabir tarifa i opcija u T-mobileu, ali izgleda da se ružičasta ekipa vodi monopolističkom politikom- veliki smo i ne trebamo se prilagođavati nikome! Što “(g)rozna” gospoda nude:

T-Mobile EXTRA Biz tarife

Tarifa koja bi odgovarala kriteriju je M, ali ona doslovno nudi sramotno ništa. Sa uključenih 250 minuta  i 100 sms poruka za nemalih 100 kn. I bez podatkovnog prometa!? Ma dajte ljudi, je li tolika kriza da ne možete staviti ni 512MB? Sramota!

Ekipa iz T-mobilea vas ovim odabirom, ukoliko posjedujete smartphone, baš tjera da uzmete i podatkovnu tarifu paralelno s ovom. Dakle, za onaj cjenovni razred koji smo si zadali možemo uzeti L paket, i surfati do brzine od 21 MB/s 😉. E, od ovog mi već cure sline.

Dakle kako smo tamo gore uzeli tarifu za 101,00 kn + ova od 127,00 i radijska frekvencija na 240,00 kn smo, i to unutar budžeta. Ova kombinacija je OK za sve one koji vise na Viber-u, Skype-u i sl. a manje na klasičnim pozivima.

EXTRA Biz total+

Tarifa M bi se maksimalno mogla uklopiti u naš budžet. Ali i u njoj imamo sramotno malo minuta prema svim ostalim mrežama (250) i samo 100 SMS poruka koje su uklučene unutar tarife, ali ajde, bar su uključili podatkovni promet s time što je i kod njih poznata kvaka 22! (nakon ispucanog paketa brzina se smanjuje na 64k). Dakle, i oni me forsiraju da uzmem dodatni paket za podatkovne usluge.

Nije mi jasno samo zašto daju toliko malo minuta unutar paketa? Pa ipak su ovo poslovne tarife? Poslovne tarife = puno pričanja na mobitel, cccc.

Zaključak!

Bome, suprotno bombastičnim natpisima po novinama i medijskm raketiranjem, ispada da se NE MOGU uklopiti u 250kn mjesečno za mobitel. Kod niti jednog od operatera, a niti u jednoj tarifi nisam našao izbalansiran omjer poziva prema drugim mrežama, količinom podatkovnog prometa i ajde, brojem SMS poruka (mada mi SMS nije presudan). Da je lakše shvatiti kompletnu situaciju, pogledajte tablicu, pa sami donesite zaključke što je najbolje za vaš budžet. Iz svega ispada da ovca Gregor stvarno daje najviše za najmanje, ali s druge strane kako sam i sam (ne)zadovoljni korisnik njegovih usluga uračunajte da ćete gubiti živce na prekidanju podataka, lošem signalu, roamingu s T-mobileom i krajnje neljubaznom i neprofesionalnom osoblju.

VipNet

Tele2

T-mobile

Ime Tarife

Bez limita
222 VPN

 Savršena Unlimited
Business
Revolucija EXTRA
Biz tarife
Extra Biz
Total+
Naknada  222,00 Kn 150,00 Kn 200,00 kn 150,00 Kn 101,63 Kn 175,00 Kn
Broj minuta unutar
mreže
 Unlimited  Unlimited  Unlimited Unlimited Unlimited Unlimited
Broj minuta prema
drugim mobilnim mrežama
Unlimited
ali samo prema
1 odabranoj
mreži
 Unlimited 1000 1500 250 250
Broj SMS poruka prema
svim mrežama
 Unlimited 300 Unlimited 100 100
Podatkovni promet
Unlimited Unlimited
ali do 1GB
onda pada na
64K
1.5 GB 500 Unlimited
Uspostava poziva 0,29 Kn 0,25 Kn
SMS poruka 0,40 Kn 0,34 Kn 0,40 Kn 0,40 Kn
MMS poruka 2,02 Kn 2,02 Kn 0,99 Kn 1,99 Kn 2,03 Kn 2,03 Kn
Prijenos podataka
 – 2,00 Kn
/ MB
2,50 Kn
/ MB
10,17 Kn
/ MB
 –
Cijena poziva izvan paketa 0,99 Kn  – 0,99 Kn 0,49 Kn 1,01 Kn
/min
1,01 Kn
/min

Također, nadam se da će naši dragi operateri shvatiti da je 250,00 kn puno novca, pogotovo za neki mali obrt i da bi bilo super kad bi napokon shvatili da je bolje imati više korisnika za manje naknade (tarife +opcije na tarife) nego manje korisnika s ogromnim tarifama.

 

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.