Lista stvari koje trebate napraviti prije ugovaranja projekta

U ove sada skoro četiri godine koliko se bavim poduzetništvom  naučio sam dosta stvari na kojima sam griješio. Prva  kardinalna pogreška je da sam na upit o cijeni, bez osnovnih informacija o projektu, ispalio neku cifru koja nije imala veze sa zdravom pameti, a pogotovo ne s realnom cijenom rada koji je bilo potrebno utrošiti u projekt. Redovito sam se podcjenjivao te ponekad davao cijene daaaaaaleko ispod realne, a klijenti su to, dakako, znali iskoristiti, Bog ih blagoslovio, sve odreda fini i čestiti ljudi.  Kako je vrijeme odmicalo, tako sam i ja počeo praviti neke popise  koje bih prije izračuna cijene usluge sam prolazio s klijentom. Na temelju njegovoih odgovara napravio bih procjenu sati koliko bi mi otprilike trebalo da završim projekt i, zadovoljan, naplatim svoju uslugu, ali osim te interne procjene za mene, mogao sam i klijentu obrazložiti zašto sam nešto naplatio xy novaca, te ukoliko su negodovali, ponekad sam ih upućivao na getafreelancer.com ili da potraže nekog u Plavom oglasniku.

1) Prije samog razgovora o bilo kakvom novcu

Često mi se znalo dogoditi da mi je zazvonio telefon i da me sugovornik tražio web stranicu s “normalnom” funkcionalnošću te da mu odmah kažem cijenu, kada sam ga upitao što znači za njega “normalna” web stranica, nije mi znao odgovoriti. Slijedom razgovora, na moja pitanja treba li vam interaktivna karta, treba li vam forum, web trgovina i slično, prema njegovim odgovorima slagao sam cijenu u glavi. Najbolje pitanje koje takvom sugovorniku možete postaviti je “A koliki vam je budžet za web?”. U 99% slučajeva vam neće odgovoriti, ali barem ste “kupili” vrijeme da mu pošaljete službenu ponudu na email.

Prije slanja ponude, pošaljite mu listu pitanja gdje on doslovno može zaokružiti što mu treba i što bi želio na svome webu. Pored tih pitanja obavezno naznačite koliko vam vremena treba da tako nešto implementirate / integrirate (ukoliko postoji gotov modul). Što ste time dobili? Olakšali ste si izračun konačne cijene, ali ste također i klijentu dali mogućnost slaganja vlastite funkcionalnosti te uklapanja u budžet koji je planirao izdvojiti za izradu web stranice / mobilne aplikacije / online software-a.

Budite spremni na to da će vas ponekad konkurentske firme “cimati” za ponude, ovako telefonski na prepad, pa vas zato upozoravam da ne nasjedate na takve provokacije. Uvijek tražite da vam se predstavi osoba s kojom razgoovarate, zatražite njene konktakt podatke (ime, tvrtka, broj telefona i email adresa), ukoliko odbije, znajte da ta osoba nije ozbiljna nego vam samo trati vrijeme.

2) Anketni upitnik

Ovako nekako bi trebalo izgledati upitnik koji biste dali klijentu (ovo je samo skraćena verzija upitnika koji koristi tvrtka BetaWare d.o.o.). Također, anketni upitnik se sastoji od više dijelova:

 • funkcionalnost webstranice
 • sadržaj
 • izrada webstranice
 • indeksiranje webstranice
 • sigurnost webstranice
 • dovođenje korisnika na webstranicu
 • standardi i validacije
 • SEO webstranice
 • performanse
 • praćenje i analiza
 • održavanje

Kada se definiraju zahtjevi koje je korisnik unio u ovom anketnom upitniku, projekt može krenuti, jer je, više manje, sve definirano.

U tablici niže naveden je dio ankete za izradu osnovne funkcionalnosti mini webstranice

Naziv finkcionalnosti Vrijeme izrade Potrebno / nepotrebno
Definiranje vrste web stranice 0h Statična / Dinamična / Portal / CMS
Funkcionalnost statične webstranice (do 5 podstranica)
  Izrada mockup-a 8h Da / Ne
  Izrada dizajna prema željama klijenta 24h Da / Ne
  Programiranje CSS-a (do 5 podstranica) 16h Da / Ne
  Programiranje HTML-a (do 5 podstranica) 16h Da / Ne
  Definiranje izbornika 4h Da / Ne
  Definiranje kategorije unutar izbornika 2h Da / Ne
  Integracija s društvenim mrežama 8h Da / Ne
  Knjiga gostiju 8h Da / Ne
  Kontakt obrazac s integriranom google mapom 8h Da / Ne
  (Osnovne konktakt informacije koje klijent mora ostaviti)

 • Adresa (ulica, broj, mjesto, poštanski broj)
 • Matični broj
 • OIB
 • Kontakt telefon
 • Mobilni telefon
 • email adrese
  Prilagođen izgled za mobilne uređaje 16h Da / Ne
Osnovne hosting informacije
  Hosting postoji Da / Ne
  Domena je registrirana Da / Ne
  Domenu treba preseliti  1h Da / Ne
  Koristiti besplatnu .HR domenu Da / Ne
  Zakupiti .HR domenu po tržišnoj cijeni Da / Ne
  Zakupiti .COM .NET .ORG .BIZ .INFO Da / Ne
  Ako hosting postoji kod koje tvrtke se nalazi?
  Kontakt osoba za hosting
  Registracija email adresa  1h  Da / Ne
Projektni datumi koji trebaju biti dogovoreni
  Datum isporuke sadržaja
  Datum izrade arhitekture stranice (mockup)
  Datum izrade dizajna
  Datum izrade funkcionalnosti
  Datum objavljivanja webstranice
 *ukoliko dođe do kašnjena isporuke sadržaja cijeli projekt se pomiče za vrijeme do isporuke sadžaja.

E sad kad vam je klijent odgovorio na pitanja, jednostavno možete izračunati i pravednu cijenu za vaš rad. Zapamtite da, ukoliko ste obrt ili tvrtka,  obračunate i PDV na cijenu radnog sata.

Nakon što je klijent “popunio” prvu anketu, dajte mu da popuni anketu što se tiče održavanja, SEO marketinga, ukoliko radite promociju na društvenim mrežama dajte mu ponudu i za to. Svakako se dotaknite pitanja kao što su:

 • Što će biti ako stranica bude hackirana?
  • Tko će se brinuti da komercijalni CMS bude ažuriran na zadnju verziju (u slučaju ako koristite Open  Source CMS) ?
  • Tko će biti odgovoran za popravak ukoliko na stranicu bude postavljen malware-a?
  • Tko će tu i tamo napraviti backup (osim hosting tvrtke koja parcijalno radi backup) ?
 • Tko je odgovoran za upravljanje domenom?
  • Tko je odgovoran za upravljanje  Hostingom ?
  • Tko je odgovoran za upravljanje mailbox-om u slučaju da se zapuni?
  • Tko je glavna kontakt osoba za komunikaciju s hosting tvrtkom?
  • Tko radi praćenje istjecanja registracije domene?
 • Tko je odgovoran za periodične izmjene na stranici?
  • Postavljanje galerija? Vijesti? Videa? Anketa?

Za gore navedena pitanja svakako pokušajte dogovoriti nekakvo mjesečno održavanje, preporučujem da cijena mjesečnog održavanja također bude na temelju radnih sati npr. izmjena teksta, galerija i videa, maks. 10h mjesečno po 1/3 cijene koju uzimate za cijenu radnog sata za izradu webstranice, ili ponudite jednu mjesečnu cijenu za održavanje pa neka klijent ima neograničeno pravo izmjena (ovo se vama čak i više isplati jer, budimo realni, nećete imati svakodnevne izmjene na webstranici).

Ukoliko ne uspijete dogovoriti mjesečno održavanje, pokušajte se ograditi autorskim ugovorom s pojedinim člancima da ne odgovarate za nastalu štetu prouzrokovanu trećim osobama. Svakako recite klijentu da ste, ukoliko dođe do takvih problema, na raspolaganju da ih čim prije uklonite po trenutnoj cijeni radnog sata.

Bilo kak bilo, svakako sve to fino stavite na papir i dajte na potpis klijentu, papir svašta trpi, a vama ne treba da vas netko u nedjelju u pola 3 zove i vrišti na vas zato što njemu ne radi email, ili mu ne radi domena, ili je tri puta za redom ukucao krivu šifru u webmail ili cPanel pa sada ne može na webstranicu zato što je server stavio njegov IP na BlackListu.

#1 Savjet
Ako vam je radni sat 100 kn (jasno u startu recite klijentu kolika vam je satnica) te ukoliko projekt prijeđe određeni iznos radnih sati, dajte klijent nekakav popust na projekte veće od 50, 100, 500 radnih sati. S time ćete zadobiti klijentovo povjerenje, a i vi ćete zaraditi lijepu svotu.

#2 Savjet
Cijenite svoj rad, nemojte se prostituirati za cijenu radnog sata od 30, 20 ili 15kn (kao što neki rade), iz razloga što jedan projekt koji kvalitetno odradite može platiti sve vaše mjesečne troškove, također taj će vam jedan kvalitetan projekt osigurati daljnje klijente, jer ćete lakše naći jedan kvalitetan projekt, nego 5-6 projekata (ukoliko radite projekt za 15kn po satu) koje ćete trebat odraditi da pokrijete mjesečne izdatke.

#3 Savjet
Nemojte nuditi klijentu da odradite nešto na “crno”, jer samim tim dovodite sebe u kompromitirajući položaj, jer ukoliko klijent ne plati ugovorenu svotu za odrađeni posao, nećete se moći ni po kojoj osnovi naplatiti. Ukoliko nemate registrirani obrt ili d.o.o., uvijek možete napraviti autorski ugovor koji je vjerodostojan dokument za sud, ali i za poreznu upravu.

#4 Savjet
Svakako prije početka projekta tražite uplatu predujma od 50%, a po isporuci ostatak. Teška su vremena, i klijenti znaju biti ponekad nezgodni i ne platiti ono što ste pošteno za njih odradili. Ukoliko ne pristanu na vaše uvjete, i traže da prvo odradite projekt pa da oni onda evenutalno nešto uplate, odustanite odmah, jer kako kaže stara narodna: “Bolje je džabe ležat, nego džabe raditi…”.  I nipošto ne NASJEDAJTE na fore tipa “Ej, prijatelju, aj’ ti meni ovaj projekt u pol’ cijene, je l’ ja ću tebi dofurat posla da se usereš, pa kao vizavi buduće suradnje…” trič,trač, isprazna priča, samo mu odgovorite: “Poštovani gospodine (kultura prije svega, je l’?) ‘ajte Vi fino sad platite, pa ću Vam na sljedećem projektu dati malo bolji popust“.

Nadam se da sam vam barem malo približio odgovor na pitanje kako formirati cijenu? Sretno u traženju dobrih/naplativih projekata!

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.