Moj prvi startup :)

Imate ideju, a nemate previše novaca za investiranje u tvrtku (temeljni kapital, javnobilježničke usluge, takse itd…), onda vam je obrt pravo rješenje. Klijenti će vas puno ozbiljnije doživljavati kad se predstavite kao vlasnik tvrtke / obrta nego da im odradite posao kao freelancer. Kao vlasnik obrta moći ćete puno lakše doći do zarađenog novca jer tako imate mogućnost fakturiranja usluge / proizvoda te u najgorem scenariju ako vam klijent ne plati možete ga utužiti (o naplati preko tužbe ćemo neki drugi put). Kako otvoriti obrt, i koliko vas sve to košta?

Prednosti obrta – jeftino i brzo osnivanje (cca 1.000,00 kn)

 • mogućnost podizanja novaca sa žiro računa bez ikakvog pravdanja (jako korisno)
 • jednostavnije i samim time jeftinije knjigovodstvo / cca. početno knjigovodstvo za mali obrt je oko 500,00 kn + PDV
 • PDV se plaća samo onda kada je zaista i naplaćen od kupaca (jako korisno ako imate kupce koji vam ne plaćaju redovito)
 • jeftinije i lakše mijenjanje podataka (promjena adrese, djelatnosti i sl.)
 • jeftino i brzo zatvaranje obrta (velika prednost pred d.o.o.) / ovo baš i nije posve točno, jer prilikom zatvaranja obrta morate podmiriti sve obaveze prema poreznoj upravi, HZZO-u, dobavljačima itd. jer vam u suprotnom  prijeti blokada imovine, pošto ste  kao vlasnik obrta odgovorni sa svom svojom imovinom prema gore navedenim subjektima.

Nedostaci obrta

 • plaćanje obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno bez obzira što ste možda stalno zaposleni negdje drugdje
 • odgovarate sa svom svojom imovinom bez obzira što u zakonu o obrtu piše drugačije
 • plaćanje više poreza jer se plaća po poreznim stopama od 15% do 45% (kao i plaća)
 • nemogućnost obavljanja nekih djelatnosti za koje je obavezna odgovarajuća stručna sprema (tzv. vezani obrt)
 • obrt = obrtnik, kroz obrt se praktički samozapošljavate
 • u određenim poslovnim krugovima tvrtka djeluje ozbiljnije od obrta (moj subjektivni dojam)
 • članarine obrtničkoj komori koje se moraju plaćati / totalni idiotizam, plaćate nešto što vam uopće ne koristi ( ovdje možete pogledati koliko vas to košta na mjesečnoj bazi)

Obrt je najjednostavnije i najbrže otvoriti, jednostavno dođete u HITRO.HR (nalazi se najvjerojatnije u najbližoj poslovnici Fine), te se obratite ljubaznoj teti.

Otvaranje obrta se odvija u tri koraka: odabir vrste obrta, prikupljanje dokumentacije i predaja dokumentacije te uplata pristojbi. HITRO.HR u postupku otvaranja sudjeluje kao posrednik između građana i tijela/ureda ovlaštenog za registriranje obrta.

ODABIR VRSTE OBRTA
Obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

Vrste obrta:

 • slobodni obrt, za obavljanje se kao uvjet ne traži ispit o stručnoj osposobljenosti ili majstorski ispit.
 • vezani obrt, za obavljanje se kao uvjet traži ispit o stručnoj osposobljenosti ili majstorski ispit.
 • povlašteni obrt, smije se obavljati samo na temelju povlastice koju izdaje nadležno ministarstvo, ovisno o vrsti obrta.

PRIKUPLJANJE DOKUMENTACIJE
Sve potrebne uplatnice dostupne su, bez naknade, na šalteru servisa HITRO.HR. Zaposlenici servisa HITRO.HR pomoći će vam ispuniti obrasce i uplatnice potrebne za registraciju obrta. Sve potrebne uplate možete izvršiti u FINA-inim poslovnicama.

PREDAJA DOKUMENTACIJE I UPLATA PRISTOJBI

Fizička osoba koja ispunjava uvjete za obavljanje obrta, postaje obrtnikom kada se upiše u obrtni registar. Rješenje o upisu obrta u obrtni registar i obrtnicu preuzet ćete na šalteru servisa HITRO.HR ukoliko ste isti ovlastili da za vas posreduje u postupku otvaranja. Po primitku obrtnice potrebno je izraditi pečat i otvoriti račun.

I koliko Vas sve to košta otvaranje obrta?

 1. upravna pristojba u iznosu od 270,00 kn (250,00 kn + 20,00 kn biljega)
 2. trošak obrtnice 200,00 kn
 3. uvjerenje o nekažnjavanju 60,00 kn (30,00 kn + 30,00 kn biljega)
 4. liječničko uvjerenje (oko 350,00 kn)
 5. prilikom upisa u obrtni registar (najkasnije godinu dana od registracije) 70,00 kn.
 6. pečat od 130 do 170 kn (ovisi o modelu automata)

to je oko 1080,00 kn

Koliko morate minimalno mjesečno zaraditi da možete državi platiti doprinose na plaću?

Naredba o iznosima osnovica za doprinose u 2012. godini objavljena je u NN 137/11. Osnovica za obračun doprinosa za obrtnike «dohodaše» koji vode poslovne knjige (mjesečno):

 • doprinos MO (20%) = 1.008,28 kn (ili 756,21 kn I.stup + 252,07 kn II.stup)
 • doprinos ZO (15%) = 756,21 kn
 • doprinos za ozljedu na radu (0,5%) = 25,21 kn

ukupno doprinosi = 1.789,70 kn mjesečno, dakle da pojasnim, RH računa da je minimalna obrtnička plaća 5.041,40 kn (bruto), neto je to oko  3.251,70 kn,  na koji vam se zaračunava iznos od 1.789,70kn doprinosa. Plaću si ne morate isplatiti, ali obaveze tj. doprinose morate! To je amen, i ne možete nikako državu zavaljati za taj iznos. Ukoliko ne platite svaki mjesec taj iznos, on vam se gomila kao porezni dug, na koji se obračunava godišnja lihvarska kamata od 15%. .


VAŽNO!
U roku osam dana od početka obavljanja obrta morate ga prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema sjedištu obrta (RPO obrazac). Možete odlučiti želite li od početka biti obveznici PDV-a jer to niste obvezni do razine primitaka od 80.000 kuna. Moj savjet je da odmah uđete u sustav PDV-a zbog same nabavke materijala ili usluga s kojima ćete kasnije “lomiti” taj PDV

Također u roku od 15 dana od početka obavljanja obrta morate ga prijaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.
Ukoliko ovo ne napravite, rizikujete da Vas fina gospoda iz porezne uprave prijave te Vas prekšajno gone. Kazne se kreću od 5.000,00kn do 50.000,00 kn


NAPOMENA:

Postupak otvaranja obrta u različitim gradovima može se razlikovati u nekim koracima. Za sve informacije obratite se najbližem uredu servisa HITRO.HR.( npr, u Osijeku i Vukovaru nije isto ?!)
I na kraju, neka vas naslov ovog teksta “Moj prvi startup :)” ponuka na razmišljanje o tome da postanete sam svoj gazda, bez radnog vremena, i s neograničenom mogučnosti za kreativnost jer najvažnija stvar u svemu ovome je da shvatite da vas očekuju krv, znoj i suze, kao i u svakom poslu, ali zapamtite, nema boljeg osjećaja nego kad se na kraju dana zadovoljno osmjehnete i uživate u plodovima svog rada. Sretno!

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.