Povratak u igru – get Focus

Dva sam se mjeseca bavio totalno drugačijom temom (pisanjem knjige). Isprva sam mislio da će taj posao biti “peace of cake”, no ispostavilo se da je prilično zamoran i iscrpljujuć. 800 stranica teksta s primjerima nije baš jednostavno ispisati, radio sam ponekad i po 18 sati dnevno kako bih stigao zadani rok od 10 tjedana. Iako sam oduvijek želio napisati knjigu, projekt za nju mi je došao u najgorem mogućem trenutnku (velika gužva u BetaWare Croatia, pokretanje novog projekta LetMeDo, te kojekakvi sastanci i pitchevi ideje). Sve u svemu, fokus mi je bio na sto strana što je na kraju uzrokovalo podbacivanjem na svim poljima, odnosno nisam dao očekivanih 100% koje sam trebao.

Fokusiranje

Pisanje knjiga nije jednostavan posao, napredak ponekad ovisi isključivo o inspiraciji, ili o tome kako vam ide pisanje primjera te izrada primjerskog software, ponekad jednostavno ne znate kako da nekome objasnite nešto na što jednostavniji način. Najteži dio u svemu tome je bilo objasniti samom sebi, tj. postaviti se u poziciju nekog tko nema nikakvo predznanje o tome što mu pokušavate objasniti. Knjigu sam podijelio u više cjelina, počevši od samih osnova iOS mobilnog programiranja koje uključuje Objective-C, izradu Touch-em-Up aplikacija te uporabu nativnih Frameworka (map kit, kamera, multimedia, CoreFramework itd…). Ispočetka sam pisao 10-ak stranica dnevno, a kasnije kada sam se uhodao napisao sam  i do 30 :).

slika4

Kako sam radio i u BetaWareu i paralelno vodio poslove sa strane, knjiga nije napredovala nikako. Morao sam drastično promijeniti stvari, odrediti prioritete i samo se njima posvetiti. Budući da je knjiga imala rok, a sve ostalo je moglo čekati, morao sam se fokusirati samo na nju, iako je bilo bolno sve ostalo “odsjeći”. Jako je teško ostati fokusiran na nešto kad imate gomilu drugih obaveza, upita i klijenata koji vas jednostavno “trgaju” na sve strane. Shvatio sam da to tako neće moći, u protivnom neće biti ništa ni od posla ni od knjige. Morao sam odabrati “bitno”, iako mi se sve u tom trenutku činilo “bitno” :/.

1. Identificiranje stila fokusiranja

Koncentrirajte se na to da shvatitie na koji način možete biti najproduktivniji. Ako ništa drugo, sjetite se svojih studentskih dana kada ste polagali ispite. Kada prepoznate svoj jedinstevni stil fokusiranja, moći ćete započeti izgrađivati neki smisleni sustav oko njega.

Na primjer, ako imate poteškoća s praćenjem informacija koje su vam izvan vidokruga, možete koristiti nekakav software koji će vam te informacije označavati drugom bojom (MindMap, software koje ja koristim se zove MindJet). Ova tehnika vam može pomoći da ostanete fokusirani i organizirani.

2. Vizualizirajte svoje vrijeme i zadatke

slika3

Započnite organizaciju vremena s jednostavnim unosom dnevnih obaveza unutar kalendar alata u nekom softwareu (Outlook na PC-u, Calendar na Mac-u). Ovakva organizacija vremena će vam pomoći da učinkovitije rješite svoje dnevne zadatke i obaveze. Ovakvim načinom organizacije vremena, sigurno se nećete uhvatiti da kasnite na sastanak ili na izvršenje obaveza, a zasigurno će vam ostati i više slobodnog vremena kojeg ćete moći iskoristiti za odmor i opuštanje, koje su svakako bitni ako se nalazite u intezivnom razdoblju.

Trenutak ću se još samo vratiti na rangiranje prioriteta zadataka koje morate izvršiti na tjednoj bazi. Zadatke koji su osjetljiviji i neodgodivi, odradite početkom tjedna (dok ste još svježi odmorni), a manje bitne ostavite za četvrtak i petak kada vam je energija već na izmaku.

3. Igracka kao pomoc

slika2

Ako imate problema s koncentracijom i fokusiranjem, kupite si antistres lopticu (malu) koju možete stiskati za vrijeme telefonskog poziva ili sastanka. Ona vam može pomoći da se fokusirate na bitne stvari o kojima razgovarate, a paralelno će vam zaokupiti ruke i smanjiti dozu hiperaktivnosti (meni pomaže).

Općenito, oslobađanje viška energije tijekom dana će vam pomoći da se fokusirate na zadatak.

Što se dulje pokušavate usredotočiti na nešto bez kretanja, vaš um će se brže umarati.

Da biste poboljšali svoj fokus na trenutni zadatak, napravite pauzu, prošetajte se, popijte kavu s prijateljima itd… Mijenjanje okoliša tijekom dana, odlazak u prirodu, definitivno može resetirati vaš um te ga napuniti novom energijom.

4. “Razbijanje” napornih zadataka

Dosadni zadaci mogu uzrokovati pretjerano odvlačenje pažnje, a time i odugovlačenje s izvršavanjem istih. Prisiljavanjem na to da ih izvršite samo ćete pogoršati problem i umjesto izvršenja samo ćete još više odugovlačiti da ih napravite. Umjesto toga, radite na njima u petnaestominutnim intervalima. Postavljanjem vremenskog ograničenja, lakše ćete se fokusirati i bit ćete 100% produktivni u tom kratkom intervalu, što će u konačnici rezultirati bržim izvršavanjem samog zadatka.

Kada završi petnaestominutni interval, radite nešto aktivno, poput hodanja po stubama ili  jumping jacks-a , Nakon ove aktivnosti vratit će vam se potrebna energija za održavanje fokusa. Uzimanjem  pauza u kojima ćete se baviti nekakvim fizičkim aktivnostima nećete se osjećati psihički umornima.

Sve u svemu, zaključak je da je najteže pronaći način kako se fokusirati. Esencijalno u tom procesu je da se fokusirate na prioritete, a da sve ostale zadatke stavite u drugi plan ili da ih delegirate, vas bi trebali samo obavještavati o eventualnim poteškoćama ili napretku. Prije samog početka procesa učenja kako se fokusira pročitajte ove tekstove (nažalost samo na engleskom):

Segregiranje zadataka po važnosti je također proces koji se s vremenom uči. Ako imate više projektnih zadataka predlažem da otvorite Microsoft Excel dokument u kojem možete raditi timeline za pojedini projekt. Duljina projekta, kao što sam već pisao, se procijeni na bazi radnih sati. Radne sate podijelite s brojem radnih dana i tako za svaki projekt. Ovo će vam se možda činiti nepotrebnim u početku vaše startup tvrtke, ali ako naučite raditi na ovaj način, svakako ćete se bolje organizirati kad malo porastete kao tvrtka. Predloške za Excel project plannere možete pronaći ovdje http://www.makeuseof.com/tag/excel-project-management-tracking-templates/.

S(p)retno 😉

 

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.