Boje poduzetništva

Tradicionalna je podjela boja u umjetnosti na osnovne i složene. Tri su osnovne boje: crvena, žuta i plava. One se zovu i primarne boje. Tri složene boje dobivaju se miješanjem osnovnih boja: crvena + žuta = narančasta, plava + žuta = zelena i plava + crvena = ljubičasta. Te boje nazivamo sekundarnima. Tercijarne boje dobivaju se miješanjem primarnih i sekundarnih (npr. plavozelena, žutozelena i dr.).

Druga podjela boja je na tople (crvena, žuta, narančasta) i hladne (plava, ljubičasta, zelena). Tako su podijeljene zato što se u prirodi mogu zamijetiti uz određena toplinska stanja (crveno – vatra, plavo – more). U neutralne boje spadaju smeđa, siva i sl.Komplementarne boje su dvije boje od kojih jedne nema ni malo u drugoj boji. One se nalaze na suprotnim stranama Ostwaldovog kruga boja. To su: narančasta i plava (zato što narančasta nastaje miješanjem crvene i žute, tj. u sebi nema nimalo plave boje), ljubičasta i žuta, crvena i zelena.

Dugine boje obuhvaćaju spektar šest boja (primarne i sekundarne) koje možemo vidjeti propuštanjem zrake svjetlosti kroz trostranu kristalnu prizmu.

Simbolika

Boje poduzetništva

Boje oduvijek imaju i veliku simboličnu vrijednost. Primjerice zlatna boja (osobito u kršćanskom slikarstvu) predstavlja isijavanje duha i svetost, dok je ljubičasta (purpurna ili porfirna) boja vladara jer su rimski carevi koji su naslijedili titulu dobivali dodatak “Porfirogent” (rođen u porfiru) zbog rijetkog ljubičastog kamena – porfira kojeg su carevi dovozili iz dalekog Egipta.

Simbolična vrijednost boje mijenja se ovisno u kakvom se okružju koristi. Crveno je, primjerice, boja ljubavi, no u političkom životu ona označava komunizam. Također ta ista crvena boja u kršćanstvu simbolizira pakao i vječni oganj, te naravno muku do kraja vremena.

Zelena je boja nade, ali ujedno i Islama, također i pokreta za zaštitu prirode – zelenih. U europskom kulturnom krugu crno je boja žalosti i pokore, međutim na dalekom istoku, npr. u Indiji, to je bijela boja. Ostale boje su isto tako simbolične: žuta je boja židovstva, ali i Vatikana; crna je boja fašizma i terora uopće; ružičasta označuje optimizam, ljubičasta ljubomoru, plava označava aristokraciju, istinu, vjernost, plemenitost i smirenost (plavo mirno nebo, ili plavo nepregledno more koje je izvor života).

Kako boje imaju veze s tvrtkom?

Svaka se tvrtka sastoji od tri osnovne komponente koje možemo prikazati kroz tri osnovne boje gdje bi nam plava označavala odnos prema poslu, žuta odnos prema klijentima i crvena odnos prema državi. Da objasnim, budući da živimo u 98% katoličkoj državi, žutu boju dodijelit ću klijentima koji imaju novac, crvenu boju dodijelit ću državi, i naravno plavu ću boju dodijeliti poslu koji radimo (bez obzira koji je).

Ove osnovne boje čine naš svakodnevni život, one se uvijek nalaze i u maloj firmi s jednim zaposlenim i u korporaciji s 400 000 zaposlenih. Sve ostale boje, zaposlenici  (zelena), ured (narančasta), projekti (bijela), propale investicije (crna), konkurencija (ljubičasta) možemo staviti u sekundarne boje.

Sada kada smo svakom detalju iz naše tvrtke dodijelili jednu boju vrijeme je da uzmemo kist i počnemo slikati naše remek djelo. Nešto što će ostati iza nas. Da napomenem, nije svaka slika remek-djelo. Štoviše, nije svaka slika ni vrijedna, ali ono što svaka slika u sebi ima je esencija koja budi neku emocijalnu reakciju u oku promatrača. Moram napomenuti da ono što vi mislite da ne vrijedi, s vremenom možda postane jedno od najznačajnijih i najvrjednijh umjetničkih djela. Primjer koji ću vam dati je  Suncokreti  Vincenta van Gogha koji su naslikani za njegovog prijatelja Paula Gaugina na poklon. Danas vrijede preko 40 milijuna dolara (prodani su 1989. godine japanskom magnatu Yasouo Gotou).

Strpljenje i vrijeme

Nema svaka tvrtka na svom početku više boja osim spomenute crvene, plave i žute. Ponekad i te nijanse boja koje imate nisu jasno definirane, nisu dovoljno žute, dovoljno plave osim crvene koja je uvijek pakleno crvena. Ono što je potrebno da biste naslikali vaše remek djelo je vrijeme. Pokušaji, pogreške, ponovni početci. Sva tri čimbenika trebate staviti pod kišobran koji se zove strpljenje. Bez strpljenja nema ništa, ali apsolutno ništa.

A platno?

Započnite vaše remek djelo na dovoljno velikom platnu, nemojte se ograničavati dimenzijama. Dimenzije su samo u vašoj glavi, realnost je da su dimenzije vašeg platna cijeli svijet koji može postati vaše tržište. Ali ako ste već u startu krenuli ograničavajući se dimenzijom, ne zaboravite si ostaviti (dovoljno) mjesta da možete dodavati figure, motive, osobe, suradnike, klijente itd… po potrebi, ali zapamtite da sve ovo nabrojano treba povezati u jedinstvenu cjelinu za koju je potrebno VRIJEME. Remek-djelo nastaje godinama, ponekad i ne bude završeno, pa vaši nasljednici dovršavaju prema vašim nacrtima. Primjer remek-djela koje je godinama nastajalo (točnije 4 godine) je Michelangelo Buonarrotiova Sikstinska kapela.

michelangelo
Budući da danas živimo u takvom dobu u kojemu nam je sve dostupno, jednostavno nemamo razloga da se ne upustimo u oslikavanje našeg osobnog remek-djela. Zašto se ne upustiti u avanturu zvano poduzetništvo? Možda se bojimo prejarke crvene boje koju dobijemo odmah usred našeg djevičanski čistog platna, ali zapamtite, osim jarko crvene boje, na raspologanju su nam odmah u startu i plava i žuta, a od plave i žute u kombinaciji s crvenom možemo kreirati spektakl  od 10 milijuna boja koje ljudsko oko može razlučiti.

Moje sam platno oslikavao nekoliko puta, svaki put kada sam nešto zabrljao prebojio sam ga bijelom bojom i krenuo ispočetka. Ponekad sam dodao i poneku figuru kojom se ne ponosim, ali ona je tu (prošli blog na primjer), no ne isplati se raditi kompletnu sliku ispočetka zbog samo jedne mračne figure koja je, realno, sastavni dio života (ljudi smo). Želio bih vam također skrenuti pozornost i na crvenu boju. Tu groznu paklenu crvenu boju koja doslovno izaziva duboke emocije kod  svih nas. Crvena je uvijek tu (nažalost). Ona je u primarnim bojama,  ali da je nemamo postavlja se pitanja, bismo li mogli dobiti kompletan spektar od 16 milijuna boja? Mislim da ne. Problem naše hrvatske crvene boje je što nije pravilno dozirana, ali ja se iskreno nadam da će i ona s vremenom izblijedjeti.

Sretno svima 🙂

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.