BetaWare – dvije godine

Prošlo je dvije godine od kako smo se prebacili iz obrtničkih u poduzetničke vode. Dvije smo se godine učili, i još učimo,  kako treba poslovati, kako se treba ponašati prema klijentu, kako treba rasti. Da ne duljim previše, napravio sam kratku prezentaciju naše male tvrtke. Ona će ukratko pokazati gdje smo bili prije, a gdje smo sada. Da se razumijemo, za nekog ovo i nije neki uspjeh, ali za mene je nešto što predstavlja neprospavane noći, trud, rad i odricanje. Često sam se pitao (i još se pitam), vrijedi li sve to tolikog nerviranja i tolikog stresa? Iako se ponekad čini da ne vrijedi, tek onda kada se sve “stavi na papir” i napravi mali osvrt može se vidjeti što se sve napravilo, koliko se od planiranog ostvarilo i u kojem se smjeru krećemo. Tek onda, sa sigurnošću mogu reći da – vrijedi. A znate li zašto? Znate li što točno vrijedi? Vrijede radna mjesta koja smo napravili, koja smo zadržali i koja smo povećali. Vrijedi kad ujutro sjedneš s timom za “okrugli” stol i vidiš da “ginu” skupa s tobom, da se trude, da rade i da im je stalo.  

BetaWare – dvije godine

Nismo imali neku dobit, ne možemo se time pohvaliti, ali nismo zabilježili ni minus, nismo bili blokirani i nismo nikome dužni. Plaće isplaćujemo redovno, PDV plaćamo u valuti (ok, dan +/-). Ono što je trebala biti dobit, koja bi bila isplaćena osnivačima, vraćena je u tvrtku kako bi se razvio novi proizvod, kako bi se osigurala budućnost i rast tvrtke. Pogledajte:

LetMeDo

Ok, ukratko smo pokazali tko su nam klijenti, s kim smo radili i naravno tko su nam partneri. No, u toj maloj šumi informacija, dopustite mi da vam se pohvalim što je još nastalo. Slobodno mogu reći danas da nam je došlo rješenje iz trgovačkog suda o osnivanju nove tvrtke koja se ponosno zove LetMeDo d.o.o. i kojoj je BetaWare d.o.o. u vlasništvu 65%. Pitate se zašto samo 65?

Zato što se dogodilo nešto što se samo rijetkim tvrtkama događa u zadnje vrijeme, premda je napravljen pravi medijski booom oko toga. Razlika do 100% je u vlasništvu privatnog investitora koji je prepoznao ogromni tržišni potencijal našeg proizvoda kojega sam prije otprilike godinu dana najavljivao i kojeg sam predstavljao investitorima na Brown forumu. (Više o projektu ovdje i ovdje).

Da napomenem, nismo prodali nekom tamo investitoru “muda pod bubrege” s pričom da imamo super proizvod. Mi smo konkretno napravili dio proizvoda koji je uspješno “instaliran” kod kupaca u regiji, UAE i Hrvatskoj. Brojka instaliranih aplikacija nije velika, ali na njoj trenutno svakodnevno radi 200+ operativaca.
Možda vam nije jasno zašto LetMeDo nije još prikazan na webu, odmah ću vam odgovoriti na to. LetMeDo se trenutno prebacuje u Cloud servis koji će imati svoj demo vrlo brzo. Tijekom godina zaključili smo da je puno bolje da  “spustimo loptu” nego da žurimo i lansiramo nešto što neće biti onako kako predstavljamo pa da nam se dogodi da nas konkurencija (o da, imamo konkurenciju) pomete.

CityHub

Kako ne biste mislili da smo “sva jaja stavili u istu košaru”, paralelno s LetMeDo projektom, u fazi smo izrade još jedne odlične aplikacije koja će biti od velike koristi gradovima / općinama. Aplikacija pod radnim imenom CityHub ima svog prvog partnera (grad) koji je prepoznao važnu ulogu svojih stanovnika u očuvanju i održavanju gradske infrastrukture (više o samom projektu uskoro), bržem, jednostavnijem informiranju, te pružanju usluga građanima putem pametnih telefona (gradski prijevoz, najam dvorana / športskih terena / citypass itd…). Također, putem aplikacije građani će biti pravovremeno informirani o objavama iz grada, objavama iz gradskih tvrtki te o najavama zbivanja i  turističkim informacijama.

CityHub je također zamišljen kao cloud servis koji će biti preveden na vodeće svjetske jezike (eto, još jedna najava). Za sam CityHub imamo već potencijalnog partnera u Mađarskoj koji nestrpljivo čeka lokaliziranu verziju s osnovnim setom funkcionalnosti.

Mobilna aplikacija za Gradski prijevoz putnika dostupna je na App storeu i na Google Play-u. Mobilna aplikacija za Gradske športske objekte biti će dostupna vrlo brzo.

GPP LineInfo - početni ekran

GPP LineInfo – početni ekran

GPP LineInfo - sve linije

GPP LineInfo – sve linije

GPP LineInfo - vozilo na mapi

GPP LineInfo – vozilo na mapi

GPP LineInfo - izbor linija

GPP LineInfo – izbor linija

GPP LineInfo Splash

GPP LineInfo Splash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puno truda i rada uloženo je u ove projekte. Puno je klijentskih projekata odrađeno da se uspije financirati ovako kompleksan i složen projekti, također puno smo toga morali i naučiti kako bi napravili kvalitetan proizvod.

Siguran sam da smo s ovim zdravim temeljima na kojima smo radili protekle dvije godine osigurali sigurnu budućnost za naš mali tim. Svakako moram, osim rada, spomenuti (opet) vrlo veliku važnost networkinga, odrađivanje gratis projekata (koji u biti nisu gratis jer ti se to nekako vrati) i pomaganje drugima da unaprijede svoje poslovanje.

No, mislite  li da je to sve? BetaWare tim također uspješno izrađuje i igre za pametne telefone i uskoro kreće (ponovno) u izradu vlastite multiplayer FaceBook igre…. no o tome, nekom drugom prilikom 🙂

Multiplayer igra u realnom vremenu za iOS i Android

Multiplayer igra u realnom vremenu za iOS i Android

P.S. web nam je još uvijek u izradi 😛

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.