Samsung vs iPhone iz mog ugla

Korisik sam iPhone od modela 3G (2009.godina)  koji je za mene bio revolucija (prije njega koristio sam HTC P3300). iPhone me osvojio na prvi dodir. Njegova jednostavnost uporabe bila je zapanjujuća, navigacija, internet, mail, glazba, sve na dodir prsta ;). (Da se razumijemo, i Samsung Galaxy S2 izgleda prekrasno)

Prvi iOS koji se “vrtio” na njemu bio je 3.1.3.  Iako sam svakodnevno izrabljivao telefon, pokazao se vrlo otporan na zlostavljanje u džepu  hlača u kojem su istovremeno bile kovanice, ključevi, usb stikovi i slično i to mu je bila jedna od velikih prednosti – nisu ostajale ogrebotine. Evolucijom iOS-a i aplikacija za njega mogli ste doslovno kroz AppStore skinuti aplikaciju za bilo što, dakle još jedan veliki plus 😉 O tome govori i ova simpatična reklama koju sam iskopao na YouTubea-u:

 Kako je krenulo Samsung vs iPhone?

Zgodno, je l da 😉 ? Trenutno koristim iPhone 4 (u očekivanju 5-ice) jer sam smatrao da 4S nije donio (pre)veliku evoluciju u odnosu na četvorku. U međuvremenu sam tri mjeseca koristio  Samsung Galaxy S2, (od 15.06. do 15.09.) tada najmoćniji Android telefon SIII službeno još nije bio izašao. Ta tri mjeseca su za mene bila patnja, bol, ljutnja i proklinjanje. Iako je displej kod Samsunga bio daleko bolji od iPhone-a 4, kao i kamera, najviše me je smetao OS

Android je u startu dobro zamišljen, ali njegovi developeri nisu pretjerano brinuli o samoj intuitivnosti i UX-u. Možda sada zvučim pristrano, ali ono za što su mi na iPhoneu trebala tri koraka (primjerice ugasiti ili upaliti wlan) na Androidu mi je trebalo deset i više, ukoliko nisam koristio notification centar koji mi je u početku bio totalno zbunjujući. Osim toga kolega iz firme se prebacio na Android telefon Sony Xperia S, i za ne povjerovati da je na njemu UX bio totalno drugačiji, kao da se ne koristi isti Android 4 i na jednom i na drugom telefonu, opet ću navesti primjer iPada koji ima jednaku uporabljivost kao i iPhone.

Ali, pustimo sada software, Samsung me također razočarao svojom lošom završnom obradom. Telefon je bio plastičan, i djelovao je strašno jeftino, iako je u slobodnoj prodaji bio oko 5.000,00 kn što za jedan telefon tog cjenovnog razreda nikako ne bi trebao biti slučaj (za razliku od iPhonea na kojem se uopće ne vide ogrebotine). Nakon samo mjesec dana korištenja, telefon se počeo guliti (tzv. aluminijski premaz počeo je otpadati ?!!?), izgledao je kako jeftina kineska „bofl“ roba koju kupujete nevoljenoj rodbini. Trenutno sam ga poslao na servis uz molbu da mi zamijene masku koja je inače u slobodnoj prodaji oko 1.500,00 kn, nadam se da će pristati i to zamijeniti bez nadoplate.

Dakle, da tabelarno prikažemo pa da izvučemo neki zaključak.

Opaska iPhone 4 Samsung Galaxy SII
Jednostavnost korištenja +
AppStore / Google play +
Display +
Kvaliteta izrade +
Usability između više različitih aparata +
4 1

Brojke govore sve …

Samsung će morati još jako puno toga naučiti ukoliko se namjerava iole ozbiljnije uhvatiti u borbu s Appleom, također Android developeri bi trebali usuglasiti jedan standard koji će biti postavljen za sve telefone na kojima se vrti ovaj software, te također unajmiti ekipu profesionalaca koji će napraviti, ako ne jednaku uporabljivost, onda barem neku koji će biti manje zbunjujući i puno intuitivniji nego ovaj koji je trenutno  u upotrebi.

 

 

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.