10 (besplatnih) alata koji olakšavaju život startup-ima

Vjerujem da ste već čitali o besplatnim alatima koji vam mogu olakšati život i da je bila hrpetina sličnih blogova, ali evo i ja sam morao dati doprinos svim tim blogovima na način da sam ukratko prezentirao alate koje smo Dejan Bešir i ja koristili kada smo krenuli s našom prvom tvrtkom (K-informatika).
Pretpostavimo da ste mala tvrtka koja je tek počela s radom, kao takvi morate gledati kako da smanjite rashode i povećate prihode, što je i logično. Uz ovih desetak alata to i možete tako da ćete smanjiti rashode za ERP (kojeg pretpostavljam ni nemate), telefoniju, faxiranje, poticanje kreativnosti, planiranje projekata, dokument menadžment, te web prezentaciju. Za ovo zadnje smo sigurni da si u startu možete prištedjeti par tisuća kuna samo jednostavnim odabirom predloška koji će najbolje pristajati vašoj tvrtki. Pa krenimo redom…

Skype

Skype – ultimativni alat za komunikaciju s klijentima, osim što možete koristiti tzv. Instant Messaging, on vam omogućuje i  zvanje klijenata, kako na njihov skype account, tako i na mobitel ili telefon

Skype je današnje odlično sredstvo za sigurnu komunikaciju, pruža telefonsko razgovaranje, pisanje teksta ili chat, pruža mogućnosti uvida u ekran na računalu druge osobe, video razgovore i konferencijske razgovore. Ukoliko razgovarate izravno putem interneta, takva je komunikacija besplatna. Preko Skype-a se može odrađivati i komunikacija širom svijeta izravno na telefonske brojeve.

DropBox

Dropbox je besplatni file hosting servis koji se “vrti” na “oblaku”, ključna prednost je što zapravo služi za sinkronizaciju datoteka između jednog ili više računala, mobilnih uređaja (iPhone, iPad, BlackBerry i Android) i online skladišnog prostora u „oblaku“ (zapravo koristi Amazonovu S3 uslugu). To zapravo znači da će datoteke koje ste prije ili morali samome sebi slati e-poštom, negdje uploadati ili imati pri ruci na USB disku, biti dostupne gdje god postoji veza s internetom

U samoj suštini ovo je vrlo rudimentaran alat za sinkronizaciju iza kojeg postoji, barem konceptualno, jednako tako jednostavna usluga. Međutim, od kada se pojavio, postao je pravim fenomenom jer je mnogima ponudio upravo ono što im najviše i treba – elegantan način za čuvanje najvažnijih dokumenata i datoteka koje su, pri tome, dostupne gdje god se nalazili i na kojem god računalu radili.
Osim toga, njima ćete moći pristupiti i putem web preglednika čime je izbjegnuta potreba da se na javnim ili drugim računalima bilo što instalira, a da opet možete doći do svojih datoteka.

Evernote

Evernote je internetski servis i skup aplikacija u kojem možete čuvati sve svoje bilješke, fotografije, video materijala  itd. Sve što pohranite na svom računalu Evernote će ažurirati sa svojim serverima (slično kao gore opisani dropbox). Također, kao gore opisani dropbox daje mogućnost pristupanju spremljenim datotekama putem web sučelja, desktop aplikacije te mobilnih uređaja (android, iOS aplikacije itd..)

Ukoliko ste do sada sto puta požalili što ste zagubili papir na kojem ste zapisali važan broj telefona klijenta Evernote je idealan za vas. Uz njegov sustav tagiranja i pretraživanja unutar dokumenata više nećete izgubiti niti jednu važnu informaciju, a ona će vam biti dostupna u svakom trenutku (putem smartphone aplikacije)

Google Docs

Google dokumenti (eng. Google docs) su servis za upravljanje dokumentima koji rade putem web sučelja. Radi se o odličnom alatu koji može zadovoljiti veliku većinu korisnika.

Google dokumenti omogućuju kreiranje dokumenata slično kao i u Office paketu, ali s ograničenim mogućnostima budući da im se ipak pristupa preko web sučelja. Google dokumenti biti će dovoljno dobar alat za sve jednostavnije dokumente.

 • dokumenti su pohranjeni na webu što ih čini dostupnima s bilo kojeg računala nakon prijave
 • alat je besplatan
 • dokumenti se mogu dijeliti sa više ljudi (svaka izmjena automatski je vidljiva svima)
 • dokumenti se mogu istovremeno izmjenjivati od više osoba
 • pregled prijašnjih verzija dokumenata

 

MailChimp

Važna stvar u svakom poslu jest graditi e-mail bazu klijenata. MailChimp je odlična platforma za izradu i analizu vaših e-mail reklamnih kampanja. Besplatna inačica vam nudi do 500 pretplatnika, što vam je više nego dovoljno za početak. Cijene nadogradnje također su prihvatljive, s obzirom na druge slične servise.

MailChimp olakšava dizajn i izgradnju online kampanje, pomaže pri izgradnji SocialMedia kampanje na društvenim mrežama, jednostavno se integrira s vašim postojećim web uslugama, pomaže pri upravljanju s pretplatnicima, te pratiti rezultate kampanje.

WordPress

WordPress je vrhunska platforma za osobno izdavaštvo, s naglaskom na estetiku, web standarde  i lakoću uporabe. WordPress je istovremeno i besplatan i neprocjenjiv. Jednostavnije rečeno, WordPress koristite kada se želite baviti svojim blogom, a ne boriti se sa softverom za njegovu izradu.

WordPress je nastao 2003. sa malim dijelom koda koji bi poboljšao tipografiju svakodnevnog pisanja i sa manje korisnika nego što možete izbrojiti na prste svojih ruku i nogu. Od tada je izrastao u najveći samostalni blog host u svijetu  kojeg koriste milijuni web stranica i kojeg vide deseci milijuna posjetitelja svakog dana.

TeamViewer

TeamViewer je jedan od najboljih „udaljenih pristupa“, bilo da se radi o udaljenoj podršci, prezentaciji, razmjeni datoteka. Osim jednostavnosti instalacije i korištenja, potpuno je besplatan. Ono što njime možete napraviti je vrlo brzo pomoći klijentu koji je zapeo s isporučenim softwareom, u kombinaciji sa Skype-om ovaj alat vam uvelike može olakšati život, a i napraviti enormne uštede na gorivu, automobilu, cestarinama.

BizSpark

Microsoft BizSpark™ globalni je program namijenjen poticanju uspješnosti tvrtki u ranoj fazi njihova poslovanja.

Kvalificiranost za program
Preduvjeti? Minimalni: ako ste tvrtka u privatnom vlasništvu koja se bavi razvojem proizvoda ili usluga utemeljenih na softveru (čak i putem otvorenog izvornog koda), ako postojite manje od tri godine i ako su vam prihodi manji od 0,5 milijuna USD godišnje, možete sudjelovati1. Cjelovite kvalifikacijske preduvjete pronaći ćete na adresi http://www.microsoft.com/bizspark.
Microsoft vjeruje u uspjeh vaše tvrtke, a s obzirom da je trošenje sredstava zadnje što vam treba kada pokrećete posao, ne zaračunavamo početne troškove za upis. Vaše sudjelovanje u programu Microsoft BizSpark traje najviše tri godine od datuma upisa, osim ako ne odlučite ranije napustiti program (ili pak ako ne postanete javno poduzeće ili ako vas ne kupi druga tvrtka). Članstvo u programu obnavlja se svake godine.  Microsoft prilikom napuštanja programa određuje članarinu od 100 USD za program.

Uključivanje u program
Da bi se uključila, tvrtka samo mora pronaći BizSpark mrežnog partnera na adresi http://www.microsoft.com/bizspark.
Ukoliko imate dodatnih pitanja možete ih poslati na e-mail adresu: bizcro@microsoft.com
Nakon dovršetka jednostavnog postupka uključivanja sudionici će primiti e-poruku dobrodošlice koja će sadržavati jedinstveni ID pretplate za aktiviranje pogodnosti preuzimanja softvera putem MSDN-a.

Tumblr

Ukoliko padnete u kreativnu krizu, svakako vam preporučujem da posjetite ovu blog platformu na kojoj možete “pokupiti” dosta kreativnih ideja. Neke od tih ideja sam i ja reciklirao.

Ekipa iz magazina idesh.net je ovo napisala za Tumblr: “Tumblr je platforma koja vam omogućuje da kačite stvari na web na vrlo osobnoj razini. Uz par klikova, vi koji ste do jučer tek smišljali tek užoj rodbini i manijacima zanimljive statuse na Facebooku, sada postajete pravi mali autor, izdavač, web zvijezda u nastajanju! Tu činjenica da niste ni po čemu posebni niti zanimljivi, da zapravo nemate što poručiti svijetu, i da se vaša kreativnost svodi na proračunato gađanje dopadljivog, neće stati na put vašoj ambiciji da u svojoj prosječnosti dobijete podršku jednako umišljene elite. Tumblr je blog za one koji vole pažnju publike ali nemaju što za reći. Naravno, nisu svi takvi:ima mnogo onih koji su već apsolvirali dovoljno o tome kako to funkcionira da mogu ostalima dijeliti savjete kako biti ‘uspješan’ ili ‘popularan’ na ovom servisu. Naravno, time se podrazumijeva da oni to već jesu.

Zoho CRM

Customer relationship management je skup alata za upravljanje poslovanja i odnosima sa klijentima. Omogućava praćenje rada sa klijentima, pisanje ponuda, ugovora ili narudžbi. Korištenje CRM-a omogućava vam jednostavnije praćenje rada svih djelatnika, a ubrzava rad sa klijentima. Najveća prednost se odnosi na potpunu povezanost klijenta sa svim procesima koji se vodi – od praćenja narudžbi, ponuda, ugovora, upisivanje notesa, događanja ili upisivanje radnih zadataka

Aplikacija CRM-a se nalazi u cloud tehnologiji što vam omogućava pristup sa svim dostupnim uređajima koji su spojeni na internet. Možete koristiti i mobitele i sva ostala računala, nije potrebna nikakva instalacija niti su potrebni tehnički uvjeti. Dovoljno je imati pristup internetu.

Neke od važnijih karakteristika CRM aplikacije:

 • višestruko smanjuje ulaganje u slične dekstop software za koje su potrebne licence
 • nije potrebno ulaganje u hardware
 • dostupnost sa bilo kojeg računala
 •  evidencija klijenata
 • praćenje radnji sa klijentima
 • upisivanje narudžbi i njihovo pojedino pregledavanje za svakog klijenta
 • unošenje ugovora
 • izrada ponuda
 • modul za vođenje članova i plaćanje članarina
 • evidencija pacijenata

Mi smo isprobali Zoho CRM i stvarno nas je oduševio svojom jednostavnošću, no moram napomenuti da postoji besplatna verzija koja ne podržava kompletnu funkcionalnost, ali ipak je dovoljna za svaki početak.

Ako vam je ovaj članak bio dobar, ostavite neki komentar 🙂 ili se pretplatite na RSS kanal.

Ostavite komentar

Krunoslav Ris
Umjetnička duša. programer, gurman i filantrop. Radi i živi u Osijeku. Nekad je bio samo programer, a danas se više zanima za poduzetništvo,marketing i društvene mreže. Gadgeti ga oduševljavaju otkako je koristio prvi Atari 2600, a posebno se voli klanjat Mac kultu.